Onderzoek orthodox misbruik

Onderzoek orthodox misbruik. Foto: Archieffoto HDC Media/ ANP XTRA

Redactie Leidsch Dagblad
Katwijk

Er moet meer aandacht komen voor slachtoffers van seksueel misbruik in orthodox-protestantse gezinnen. Onderzoeksbureau Movisie pleit voor een onderzoek naar misbruik op de zogenoemde bible belt. Katwijk heeft een van de grootste orthodox-hervormde gemeenschappen van Nederland.

Movisie heeft een verkennend onderzoek gedaan onder vijf wetenschappers en dertien hulpverleners die werken in behoudende reformatorische kringen. Zij rapporteren een ’afdekcultuur’. Er zijn nog geen cijfers waaruit onomstotelijk naar voren komt dat seksueel misbruik vaker voorkomt in bevindelijke milieus. Huiselijk geweld in orthodox-protestantse kring moet beter bespreekbaar worden gemaakt, vindt Movisie. Binnen de kerkelijke structuren is een groot onbenut potentieel om dergelijk geweld te signaleren.

,,Deze mensen leven in een relatief gesloten gemeenschap’’, zegt Hilde Bakker, een van de onderzoekers. ,,Dat kan een voordeel zijn op het gebied van hulpvaardigheid en betrokkenheid, maar zorgt vaak ook voor een hogere drempel om hulp te zoeken. Iedereen kent elkaar en leden van de gemeenschap willen niet de vuile was buiten hangen.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.