Burgemeester schrijft rapport over Kaasmarktkwestie

Loman Leefmans
Leiden

Burgemeester Henri Lenferink gaat een verslag schrijven over de Kaasmarktkwestie tijdens Leidens Ontzet. Daarin beantwoordt hij vragen van onder meer het CDA-raadslid Joost Bleijie over het evenement dat op het plein werd gehouden, op Lenferinks verzoek. ,,Want er is een hoop om te doen en zowel ondernemers als de buurtvereniging zijn er boos over. Er is wat uit te leggen’’, aldus Bleijie.

Op de Kaasmarkt werd tijdens 2 oktober een festival opgezet. Dat evenement was bedoeld als een alternatief voor de festiviteiten rond de Nieuwe Rijn waar het anders gevaarlijk druk kon worden.

Maar nog voor Leidens Ontzet goed en wel losbrandde, kwam er van alle kanten kritiek. De buurtvereniging, was beloofd dat er na Leiden Culinair nooit meer evenementen op de Kaasmarkt zouden komen.

Verder hadden zowel de 3 October Vereeniging als diverse horecaondernemers er ook wel een feestje willen opzetten. Dat mocht niet, maar uiteindelijk kwam er toch een evenement dat door Lenferink werd gegund aan Kwik Events en Bolwerk.

Die hadden eigenlijk het dak van de parkeergarage aan de Korevaarstraat op het oog, maar dat kon geen dansende mensenmassa aan.

Wat ondernemers ook steekt is dat het Kaasmarktestijn relatief snel op poten kon worden gezet, terwijl de reguliere horeca vaak máánden van tevoren de benodigde vergunningen moet aanvragen voor activiteiten in de open lucht.

En dat de gemeente voor een substantieel bedrag van circa 50.000 euro garant stond, is ook veel partijen een doorn in het oog.Lenferink beweert dat hij alle kritiek kan pareren.

Eigenlijk zou hij dat afgelopen donderdagavond mondeling doen in de gemeenteraad. Maar Bleijie vuurde daar dertien verschillende vragen over de Kaasmarktkwestie op de burgemeester af en vond dat er een schriftelijk antwoord moest komen. Dat gaat nu ook gebeuren.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.