Tekort ROC Leiden blijft enorm

Janneke Dijke
Leiden

Ondanks de donaties van minister Bussemaker schrijft ROC Leiden nog steeds rode cijfers. De mbo-instelling sloot 2015 af met een negatief eigen vermogen van bijna 28 miljoen euro, net als in 2014.

Dit is het gevolg van de gigantische afschrijving van vorig jaar. Toen deed ROC Leiden een afwaardering op de kapitale panden van 49 miljoen euro. Het bestuur stelde daarmee af te zijn van ’de molensteen van het vastgoed’, maar uit de voorlopige jaarrekening over 2015 blijkt dat het effect van die molensteen er nog steeds is. De school eindigde 2015 met een resultaat van een half miljoen en werkt daarmee het tekort niet weg.

ROC Leiden is vol vertrouwen dat dat wel gaat lukken. De school kreeg vorig jaar 23 miljoen euro van minister Bussemaker, maar dat is in deze cijfers nog niet verwerkt. Ook heeft de minister nog 17 miljoen euro klaarliggen. ,,Daardoor wordt het positief’’, aldus een woordvoerster van het ROC.

ROC Leiden moet de financiën op orde hebben voor de fusie met het ID College in 2018. Het komend jaar bespaart de mbo-school 9 miljoen door 127 fulltime arbeidsplaatsen te schrappen. Die ontslagronde kost 3,6 miljoen aan ontslagpremies en begeleiding.

Uit de jaarrekening blijkt dat ROC Leiden niet voldoet aan de eisen die het ministerie van onderwijs stelt aan een goede financiële huishouding. Een onderwijsinstelling moet minimaal de helft van de kortlopende rekeningen kunnen betalen. ROC Leiden kan hiervan zo’n zeven procent betalen. De rest betaalt de school met het steungeld van de minister.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.