VVSB zingt ’Wij gaan Europa in!’

Groot feest in de VVSB-kleedkamer na de historische bekeroverwinning op Capelle in de achtste finale. Foto Orange Pictures/Pim Waslander

Groot feest in de VVSB-kleedkamer na de historische bekeroverwinning op Capelle in de achtste finale. Foto Orange Pictures/Pim Waslander

Gertjan van Geen
Rotterdam

In de schaduw van De Kuip, het decor van de bekerfinale, beleefde VVSB woensdag een hoogtepunt in de clubgeschiedenis. Uitzinnig was de vreugde op Woudestein na het bereiken van de kwartfinale van de KNVB-beker ten koste van medetopklasser Capelle (2-3).

Van gekkigheid wisten de spelers niet hoe ze het historische succes moesten vieren. ,,Onbeschrijflijk, echt’’, sprak doelpuntenmaker Maikey Parami in de heerlijke hectiek. ,,Ik kan het niet geloven. Knijp even in mijn arm als je wilt.’’

Trots was trainer Wilfred van Leeuwen vooral op het feit dat zijn ploeg zo stoïcijns was gebleven bij een achterstand in een vol eredivisiestadion. ,,Het spelen van finales is topsport. Ik heb gezegd: dat kan alleen als we gefocust zijn en doen wat we al tweeënhalf jaar doen. Geen gekkigheid. Het fantastische publiek heeft ons er doorheen gesleept.’’

’Het Paars-Gele Leger’ stond op een groot spandoek in het VVSB-gedeelte van het stadion. De topklasser werd op Woudestein gesteund door een kleine vijftienhonderd supporters. Bijna drie keer zoveel als bij een competitieduel. Het decor maakte een vrolijke balorigheid los. Zo kon het gebeuren dat nog voor de aftrap ’Wij gaan Europa in!’ klonk.

Gewend aan een bedaarde amateurvoetbalsfeer werden de spelers van de topklassers woensdagavond geconfronteerd met fanatiek meelevende supportersgroepen. Het gezang, geschreeuw, gefluit en gejoel had invloed op het spel van de twee in competitieverband tegenvallend presterende ploegen.

VVSB viel na een sterke start ver terug. Tomas Tavilla, de gelegenheidsspits die tot dat moment de grootste Noordwijkerhoutse kans had gemist, moest er halverwege de eerste helft geblesseerd af. Met hem verdween ook lange tijd de dreiging. Doelman Ronald van der Meer kon de openingstreffer van Capelle nog uitstellen door een inzet van Jordao Pattinama te keren. Even later was hij kansloos toen de opgestoomde Pattinama de bal voorgaf op Olaf van der Sande (1-0).

Spelmaker Frans van Niel, dit seizoen vaak in aanvallend opzicht de reddende engel van VVSB, verrichtte nu in verdedigend opzicht een cruciale daad door een inzet van de doellijn te halen.

De schoten van VVSB waren veelal afzwaaiers en misperen, maar met een gevaarlijke knal luidde aanvoerder Vladimir Jozic kort voor rust een sterke fase van zijn team in. Die duurde voort aan het begin van de tweede helft en leidde tot de schitterende gelijkmaker. Jozic kreeg in het strafschopgebied wat tijd en ruimte, kapte zijn man uit en schoot de bal met veel gevoel in de kruising. ,,Ik dacht: hij gaat over’’, verklaarde hij. ,,Gelukkig draaide de bal op het laatste moment.’’

De inslag, via de onderkant van de lat, zorgde voor een vreugde-explosie. Het overwicht verdween vervolgens en Capelle was dicht bij een nieuwe voorsprong: Wilmer Kousemaker raakte uit een vrije trap de paal. VVSB bleef er rustig onder. Tim de Rijk, een vleugelverdediger met veel aanvallende inbreng, bediende spits Giovialli Serbony. Diens inzet werd gekeerd, maar in de nastoot was de voor Tavilla ingevallen Maikey Parami trefzeker.

Terwijl de overwinningsliederen al werden aangeheven door de uitzinnige VVSB-supporters, voorkwam Capelle-verdediger Kay Blokland met een uiterste krachtsinspanning dat Serbony de wedstrijd tien minuten voor tijd besliste. Uit de daaruit voortkomende hoekschop sloeg Serbony alsnog toe, met zijn hoofd (1-3).

Een geweldige redding van doelman Van der Meer op een fraaie vrije trap van Kousemaker ontketende het overwinningsfeest. Dat kende slechts een benauwde onderbreking van enkele minuten, na de late aansluitingstreffer van Jair Balrak.

45.000 euro en een onbetaalbare ervaring rijker kan nu worden toegeleefd naar de loting op donderdagavond. Die zal deels bepalend zijn voor het antwoord op de vraag of VVSB als eerste club ooit uit de Duin- en Bollenstreek verder kan reiken dan de kwartfinale van het landelijke bekertoernooi.

Capelle-VVSB 2-3

33. Van der Sande 1-0, 49. Jozic 1-1, 70. Parami 1-2, 79. Serbony 1-3, 90. Balrak 2-3. Scheidsrechter: Bax. Toeschouwers: 3300.

VVSB: Van der Meer, De Rijk, Zwart, Kraaijvanger, Vijlbrief (72. P. van der Slot), Jozic (86. S. van der Slot), Ruigrok, Van Niel, Bekooij, Serbony, Tavilla (25. Parami).

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.