Winst Pharming door het dak

© ANP

Wilfred Simons
Leiden

Het nieuws kwam niet onverwacht, maar is toch bijzonder: Pharming, het oudste biotechbedrijf op het Leidse Bio Science Park, is winstgevend. De ’netto contante winst’ over 2017 bedroeg 12,9 miljoen euro. De omzet verviervoudigde, naar 89,6 miljoen euro.

Het succes is te danken aan de definitieve doorbraak van Pharmings medicijn Ruconest tegen de ziekte erfelijk angio-oedeem op de Amerikaanse markt.

In een toelichting op de cijfers zegt topman Sijmen de Vries dat hij ook voor 2018 goede resultaten verwacht. Ruconest is nu geregistreerd als medicijn voor patiënten met aanvallen van angio-oedeem.

De Vries rekent er echter op dat de Amerikaanse toezichthouder, de Food and Drug Administration, Ruconest ook zal toelaten voor preventief gebruik. Dat zal een verdere omzet- en winstgroei tot gevolg hebben.

Met de groeiende inkomstenstroom durft De Vries ook weer na te denken over nieuwe medicijnen. Concreet gaat het om middelen tegen de stofwisselingsziekte van Fabry, die zich onder meer uit in pijn- en vermoeidheidsaanvallen en tegen de Ziekte van Pompe, die spierzwakte als gevolg heeft.

Verliezen

Helemaal uit de brand is Pharming nog niet. Het bedrijf moet verliezen uit het verleden wegwerken. Vorig jaar moest het, ten gevolge van ’eenmalige herfinancieringskosten’, alsnog 80 miljoen euro afschrijven.

Toch zegt directeur De Vries in een persbericht dat hij ’vol vertrouwen uitkijkt’ naar ’een verdere versnelling van Pharmings groei in 2018’, met ’veelbelovende producten in de pijplijn en nieuwe kansen voor een voortgaande groei van de aandeelhouderswaarde’. Onder meer gaat het bedrijf zijn verkooporganisatie in de Verenigde Staten verder uitbreiden.

Aandeelhouders beloonden Pharming niet voor de mooie cijfers. Op de AEX moest het aandeel twintig cent prijsgeven in twee dagen. Gistermiddag was het 1,29 euro waard.

Omdat de goede cijfers werden verwacht, was de waarde van het aandeel tussen juli vorig jaar en deze week bijna vervijfvoudigd; kennelijk was de bekendmaking van de jaarcijfers een goed moment voor hen om te cashen. Beurshandel is de enige manier om geld te verdienen met het aandeel Pharming: het bedrijf keert (nog) geen dividend uit.

Op de langere termijn is het de vraag of Pharming zijn succes met Ruconest kan vasthouden. Een deel van de goede resultaten is te danken aan het feit dat Pharmings grootste concurrent, de Amerikaanse farmagigant Shire, een vergelijkbaar middel tegen erfelijk angio-oedeem niet kon leveren.

Dit jaar komt Shire echter met het middel lanadelumab, wat wel eens ten koste kan gaan van de winstgevendheid van Ruconest.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.