Dit miljoenenjacht zet Alphen zondag op z’n kop [video]

© Foto Feadship

Annelies Karman
Alphen aan den Rijn

Miljoenenjacht Lonian vaart zondag door het centrum van Alphen aan den Rijn. De bouw heeft tot nu toe al drie jaar geduurd. Op onderstaande video is te zien wat een werk het is om zo’n boot te maken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Lonian is 87 meter lang. Hij is door het bedrijf Feadship in verschillende werven gebouwd en in de vestiging in Aalsmeer afgemaakt. Zondag vertrekt hij vroeg vanuit Aalsmeer.

Superdeluxe

De (nog onbekende) eigenaren kunnen er straks twaalf gasten op kwijt, en er is ruimte voor 27 bemanningsleden. De Lonian heeft een ’tank’ voor 160.000 liter brandstof. De inrichting en afwerking zijn allemaal superdeluxe.

Het miljoenenjacht vaart zondag door de Oude Rijn. Rond 18.45 uur wordt het bij de Alphensebrug verwacht, maar het kan anders lopen dan gepland.

Veel bekijks

De Oude Rijn is onderdeel van de staandemastenroute, waardoor alle bruggen helemaal omhoog kunnen. Als gevolg hiervan komen er vaker dit soort grote jachten, en ook zeilboten, door Alphen. Veel Alphenaren blijven staan kijken als er zo’n indrukwekkende boot langs vaart.

Sommige bruggen in de Oude Rijn zijn smal. Dit soort jachten past er daardoor nog maar net doorheen. Door al dat passen en meten, blijven de bruggen in Alphen aan den Rijn zondag langer open staan wanneer Lonian passeert.

Het is niet de eerste keer dat Lonian door Alphen vaart. In 2017 kwam het jacht, dat toen deels af was, ook al door de stad, richting Kaageiland. Daar heeft Feadship ook een vestiging: Van Lent. Het schip is in delen in elkaar gezet.

Leidsch Dagblad maakt zondag een video van de Lonian die door Alphen vaart.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.