Leonie van Noort met machtsvertoon naar titel

Hielke Biemond
Zwemmen

Leonie van Noort heeft op imponerende wijze het Nederlands kampioenschap op de vijf kilometer vrije slag in het openwater behaald. Suzanne Brummel won de nationale titel op de 3000 meter schoolslag.

Direct na de start nam Van Noort de leiding in de wedstrijd en soleerde ze naar de zege. Haar eindtijd in het Wilhelminakanaal in Oirschot was 1.05,43 uur. ,,Ik zag dat Rineke Terink mee deed. Zij is heel snel in het binnenbad op de 200 meter vrije slag. Daarom wilde ik het niet aan laten komen op een eindsprint.’’ En daarom sloeg Van Noort meteen aan het begin van de wedstrijd een gaatje dat niet meer uit handen gegeven werd.

De Leidse zwemster was verbaasd over de manier waarop ze de winst pakte. ,,Het ging beter dan verwacht. Ik had twee weken niet getraind. Pas afgelopen donderdag en vrijdag weer. Misschien was ik daardoor wel goed getaperd.’’ In de wedstrijd zelf putte Van Noort – die begin augustus ook al de nationale titel pakte op de tien kilometer vrije slag – moed uit haar inhaalrace. ,,Ik passeerde een aantal mannen die vijf minuten eerder van start waren gegaan. Dat is altijd leuk. Je zwemt er naar toe of je wilt zorgen dat je in hun buurt komt.’’

Brummel was gisteren op de tweede dag in Oosterhout de snelste op de drie kilometer schoolslag. De zwemster van LZ 1886 bleef clubgenote Moniek Heemskerk voor. Jasmijn Ruijgrok van De Zijl/LGB stond net naast het podium.

Kristiaan Lenos (LZ 1886) werd tweede op de drie kilometer vrije slag bij de masters 30+.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.