Verdachte mishandeling Leidse politieman Damien op vrije voeten

Agent Damien heeft gecompliceerde breuken.

Agent Damien heeft gecompliceerde breuken.© Archieffoto Hielco Kuipers

Annet van Aarsen
Leiden

De 18-jarige Engelsman, die vast zat voor de zware mishandeling van de Leidse politieman Damien tijdens oud en nieuw, is op vrije voeten. De verdachte verscheen donderdag voor de raadkamer van de rechtbank in Den Haag, waar het openbaar ministerie een verlenging van de voorlopige hechtenis met dertig dagen vroeg. Maar de raadkamer besloot om de Brit heen te zenden.

Een woordvoerder van de Haagse rechtbank zegt dat de man eerder nog vastzat vanwege mogelijk vluchtgevaar. ,,Maar die reden is niet meer houdbaar, omdat is vastgesteld dat hij een vast adres heeft in Engeland. Als er vervolging komt, dan is hij op te roepen.’’

Het openbaar ministerie meldt dat het onderzoek naar de zware mishandeling van de politieman nog niet is afgerond. De Brit is nog steeds verdachte van dit misdrijf. Maar de kans bestaat dat hij uiteindelijk niet komt opdagen, als het tot een strafzaak komt. ,,Dan wordt de rechtszaak bij verstek behandeld’’, aldus een woordvoerder van het OM.

Doodschop

De Leidse politieman Damien stuitte met zijn maatje in de, oudjaarsnacht bij toeval op een vechtpartij tussen tien, vijftien man op de Lange Mare in Leiden. Hoewel er nog geen versterking was besloten ze in te grijpen. Damien wilde een van de vechtersbazen aanhouden, maar die gaf hem uit het niets een enorme doodschop tegen het linker onderbeen.

Nog voordat de politieman op de grond lag, wist hij: dit is heel erg mis. ,,Ik voelde en hoorde alles kraken en ik wist dat ik nog moest landen op die voet’’, zegt hij, een week later, nog steeds in het LUMC. ,,Het ging door merg en been. Ik heb nog nooit zoveel pijn gevoeld en ik heb al vaker iets gebroken.’’

Gecompliceerde breuken

Hij heeft gecompliceerde breuken - zowel kuit- als scheenbeen - een beschadigde slagader en een beknelde zenuw. Damien is - dat is zeker - maanden uit de roulatie.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.