Loungefest in Noordwijkerhout heeft nu zelfs z’n eigen biertje [video]

De avond valt over Loungefest 2017. Het festival beleeft komend weekeinde zijn zesde editie en alweer zijn de weersvoorspellingen goed.© Foto Willem Spaan

Paul de Vlieger
Noordwijkerhout

De zesde aflevering alweer, beleeft het Loungefest komend weekeinde aan de oever van het Oosterduinsemeer in Noordwijkerhout. Acht, als je de tuinfeestjes waarmee het allemaal begon, meetelt. Het, volledig door een groep jongeren georganiseerde, hippe festival heeft dit keer zelfs een eigen biertje.

My Baby, Dewolff, Gallowstreet, Birth of Joy, Kenny B en Sven Hammond. Zomaar wat namen van bands en artiesten die de afgelopen vijf jaar op Loungefest in Noordwijkerhout speelden en daarna flink naam maakten. Eén ding is zeker: de programmeurs van het festival hebben oog voor talent.

,,Terwijl we eigenlijk niets meer doen dat acts zoeken die we zelf bruut vinden én die enigszins betaalbaar zijn’’, zegt Stan Feenstra, een van de organisatoren van het feest.

,,We hebben al een paar keer de mazzel gehad dat we door bands vroeg vast te leggen acts binnenhaalden die een paar maanden later al niet meer te betalen waren. Dat is echt geluk hebben.’’

Olaf van Diemen, Stan Feenstra en Stijn Bekkers (vanaf links) tussen de decorstukken.© Foto Hielco Kuipers

Feenstra (25) vertelt samen met zijn maten Olaf van Diemen (25) en Stijn Bekkers (24) over de volgende editie van Loungefest, dat voor komend weekeinde op de rol staat.

,,We hebben weer een paar pareltjes weten te strikken, hoor’’, zeggen de mannen over het festival dat naar verwachting weer een kleine vierduizend bezoekers naar het Oosterduinsemeer gaat lokken.

Bijzonder aan het Loungefest is dat het volledig door de jongeren zelf wordt geregeld. Er is een een harde kern van achttien organisatoren - onder wie Feenstra, Van Diemen en Bekkers - plus wel zo’n 250 vrijwilligers die op allerlei manieren hand-en-spandiensten verlenen.

,,Doordat we het nu voor de zesde keer doen, worden we steeds geroutineerder en professioneler’’, zeggen de drie, in de opslagloods voor decorstukken aan de Noordwijkerhoutse Zeestraat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het festivalterrein ziet er natuurlijk ook dit keer weer anders uit dan voorgaande jaren. ,,We willen onze bezoekers blijven verrassen.’’

Wel zijn er net als bij de eerdere edities drie podia: Main Stage (het hoofdpodium met de grootste acts), Bayou Stage (vooral kleinere, vooral regionale en plaatselijke bands) en Lake Disco (dj’s). En dan is er ook nog een vierde: Secret Stage, maar daar vertellen de mannen niets over. Daar is het immers een Secret (geheim) Stage voor.

Wat niet verandert volgens de organisatoren is de sfeer, die vooral relaxt, vriendschappelijk en ongedwongen is.

Loungefest trekt altijd (iets) meer vrouwen dan mannen.© Foto Taco van der Eb

,,Hoewel we steeds meer mensen uit de regio, Haarlem, Leiden, nog verder weg en soms zelfs het buitenland trekken, is het toch een beetje een Noordwijkerhouts feestje gebleven. Met een heel hoog ons-kent-onsgehalte.’’

De doelgroep is 18 tot 35 jaar, maar de ervaring leert dat ook ouderen en gezinnen met kinderen er graag op af komen. ,,En ik weet niet waarom, maar er zijn altijd meer vrouwen dan mannen. Misschien omdat de organisatoren zo knap zijn’’, grapt Van Diemen.

Net als vorig jaar beslaat Loungefest twee dagen. ,,De vrijdagavond is een mooie concertavond waar je lekker gaat luisteren, eten en drinken. Alleen de Main Stage is dan in gebruik. De zaterdag is dé festivaldag en is er van alles te beleven’’, aldus de drie organisatoren.

Loungefestbier.

Trots zijn de mannen op het feit dat er zelfs eigen bier wordt getapt tijden het feest. Scheldebrouwerij, gevestigd in België maar met een Noordwijkerhoutse eigenaar, was al de vaste leverancier van het Loungefest en heeft nu zelfs een speciaal Loungefestpilsje gebrouwen. ,,Een eigen biertje, welk festival heeft dat?!’’

Toen de Noordwijkerhouters met Loungefest begonnen, waren ze allemaal middelbare scholier of net van school af. Inmiddels zijn velen vanwege studie uitgevlogen naar een stad of aan het werk.

,,Ja joh, we hebben zelfs het eerste Loungefesthuwelijk al achter de rug en ook de eerste Loungefestbaby is geboren. Niet verwekt op het feest - althans niet dat ik weet - maar wel van twee organisatoren die een relatie kregen.’’

Maar iedereen wordt ontegenzeggelijk een dagje ouder. Hoe lang denken de organisatoren nog door te gaan?

,,Zolang we het leuk vinden er hier voldoening uit halen, blijven we dit doen. Het is elke keer weer een geweldig feest. De slogan van vorig jaar hebben we daarom aangepast. Van ’Wie niet komt, is gek’, naar ’Wie niet komt is stapelgek’.’’

Loungefest duurt vrijdag van 18.00 tot 23.00 uur en zaterdag van 13.00 tot 23.00 uur. Tussen parkeerterrein De Brink in Noordwijkerhout en NS-station Hillegom rijden pendelbusjes naar het festivalterrein. De line-up is te zien op www.loungefest.nl. Kaarten zijn te koop via deze website en aan de poort, zolang de voorraad strekt.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.