Onderzoek naar bommen Leeuwenhoek

Loman Leefmans
Leiden

Bomexperts gaan in de loop van september de braakliggende grond onderzoeken bij de Kop van Leeuwenhoek. Dat is het gebied langs de Leidse Plesmanlaan, nabij rijksweg A44, waar in het recente verleden het universitair sportcomplex was gevestigd.

De 'kop' maakt deel uit van het Bio Science Park en de eigenaar van de grond, de Leidse universiteit, zoekt bedrijven die zich daar willen vestigen als de nieuwe toegangsweg in het verlengde van de Haagse Schouwweg af is.

Voor die tijd wil de universiteit wel zeker weten dat er geen vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog meer in de bodem aanwezig zijn.

Daarom gaan leden van de Explosieven Opsporing Nederland het grondgebied minutieus onderzoeken. Mocht er een 'conventioneel explosief' worden gevonden, dan komt de Explosieven Opruimings Dienst Defensie in actie om het onschadelijk te maken.

Regelmaat

Bewoners en bedrijven uit de directe omgeving worden woensdag 26 augustus nader ingelicht.

In Leiden worden met enige regelmaat bommen in de grond aangetroffen. Zo werden in vorig jaar in mei en in het najaar van 2013 bommen gevonden bij baggerwerkzaamheden nabij De Vink.

Bewoners uit delen van de wijk Morskwartier moesten tijdelijke worden geëvacueerd. Het betrof Engelse 'blindgangers', die waren gedropt maar niet ontploft, tijdens de bombardementen op Leiden, in december 1944 en het voorjaar van 1945.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.