Eén pakket voor Leidse minimakids

Loman Leefmans
Leiden

Een paar nieuwe voetbalschoenen, een verbeterde laptop of een gerepareerde fiets. Leidse kinderen uit minimagezinnen kunnen daarvoor een financiële bijdrage krijgen van de gemeente. Alleen, de bestaande regelingen daarvoor zijn lang niet bij iedereen binnen de doelgroep bekend. Daarom komt er nu, mede op initiatief van het D66-raadslid Lodi van Brussel, één samenhangend kindpakket dat Leiden bij de betrokkenen beter onder de aandacht gaat brengen.

’Kinderen in minimagezinnen lopen een groot risico om op te groeien met een achterstand’, zo schrijft Van Brussel. Daarom wil hij in het kindpakket niet alleen noodzakelijke behoeften onderbrengen, maar bijvoorbeeld ook zwemlessen, bibliotheeklidmaatschap en een ov-kaart. Het gaat dan om kinderen tot achttien jaar van wie de ouders niet meer verdienen dan 120 procent van de bijstandsnorm. ’Want kinderen mogen niet de dupe worden van armoede’, zo ligt Van Brussel zijn beweegreden toe.

Het stadsbestuur is het met hem eens en gaat een kindpakket, waar andere steden al ervaringen mee hebben, ook in Leiden instellen. Voorschoten en Wassenaar hebben daar eerder deze week ook toe besloten. In het Leidse pakket wordt onder meer opgenomen een fietsregeling die loopt tot 210 euro per jaar, de bijdrage voor een nieuwe computer komt uit op 409 euro per vijf jaar en voor culturele uitjes mogen de ouders een bedrag van 450 euro per jaar declareren. De vergoedingen in Leiden zijn ’relatief hoog’, zo reageert het stadsbestuur tevreden op het voorstel van Van Brussel.

In Leiden waren vorig jaar 3573 huishoudens met een zogeheten minimaverstrekking. Bijna duizend daarvan hebben kinderen. Wanneer en hoe het pakket nader onder de aandacht van de doelgroep wordt gebracht, is nog niet bekend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.