Meer woningzoekenden in nood

Binnert Jan Glastra
Regio

Het aantal woningzoekenden dat een urgentieverklaring aanvroeg is vorig jaar met 7 procent gestegen ten opzichte van 2016 en kwam totaal op 350. Er werden er 174 toegewezen, 17 aanvragen lopen nog. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Urgentiecommissie.

De toename komt uit Alphen, Roelofarendsveen, Woubrugge, Katwijk, Noordwijkerhout en Lisse. Het aantal aanvragen uit Leiden daalde met 19 procent, al bleef de stad in absolute aantallen wel de grootste leverancier van mensen die om uiteenlopende redenen voorrang moeten krijgen bij de toewijzing van een huis. Katwijk staat op plek twee, Alphen op drie.

Bijna de helft van de toegekende aanvragen hebben een medische achtergrond. Een kwart van de toekenningen betrof situaties waarin een huishouden met minderjarige kinderen op straat dreigde te belanden.

Naast de 174 toegewezen aanvragen zijn er 196 urgentieverklaringen afgegeven aan huishoudens wier woning door de corporatie gesloopt wordt. Deze groep krijgt alleen in de eigen gemeente voorrang op de woningmarkt.

In het werkgebied van Holland Rijnland stonden vorig jaar 80.000 mensen ingeschreven bij Woningnet, van wie er 19.000 actief op zoek waren. Zoveel woningen waren er bij lange na niet: het aanbod bleef vorig jaar steken op 3500.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.