Grasshoppers wint Final Four

© George Stoekenbroek

Tessa de Wekker
Den Helder

Er groeit iets heel moois in Katwijk. De vrouwen van Solar-systemen Grasshoppers wonnen voor het eerst in hun bestaan de Final Four van de vrouweneredivisie, en deden dat door beide play-offfinalisten van het vorige seizoen opzij te zetten. In de finale klopte Grasshoppers landskampioen Batouwe uit Bemmel met 72-65.

Na jarenlang niet eens aan de grotenmensentafel te mogen zitten tijdens de feestjes die de ijkmomenten vormen tijdens een basketbalseizoen, delen de voormalige kleintjes uit Katwijk plots de lakens uit.

Tijdens de Final Four in Den Helder ontdeed Grasshoppers zich in de halve finale met ruim verschil van Lions, het enige team waar de Katwijksen in de competitie nog niet van hadden gewonnen. In de eindstrijd bleef het Katwijkse team bijna driekwart van de tijd aan de goede kant van de score.

Dat Grasshoppers zich dit jaar opwerpt als een topteam in plaats van een beloftevolle maar onvolgroeide selectie is opmerkelijk. De club heeft een uitstekende jeugdopleiding maar ziet zich jaarlijks geconfronteerd met het vertrek van een aantal talenten. Zo speelt Karin Kuijt tegenwoordig in Bemmel, en kwam ze zaterdag uit tegen haar drie zusjes Sonja, Fleur en Ilse. Bij Batouwe werd ze vorig seizoen MVP van de play-offs en won ze de landstitel aldaar, dus kan er moeilijk worden gezegd dat de spelverdeelster een verkeerde keuze heeft gemaakt.

Realiteit

Grasshoppers zou vanzelfsprekend dat soort speelsters graag heel lang in Katwijk zien blijven. De realiteit leert echter dat je minder snel in aanmerking komt voor selectie van het grote Oranje als je je competitiewedstrijden in het geel afwerkt. ,,Er zit geen international tussen’’, zei coach Rick Driessen met een grijns nadat zijn team de cup had gepakt. ,,Ze hebben het gedaan, ik ben supertrots op ze.’’

Driessen heeft van zijn verzameling niet-internationals een prachtig geheel gekneed. Weliswaar is de komst van voormalig Oranjespeelster Sharon Beld ook een factor, maar de Katwijksen zijn niet volledig afhankelijk van de forward. In de spannende slotfase zat Beld op de bank. ,,Het maakt niet uit wie het doet’’, zei ze. ,,We hebben plezier en we spelen als een team. Iedereen gunt het elkaar.’’

Rotatie

Ook Janine Guyt, de topscorer aan Katwijkse kant, maakte de slotfase op de bank mee. ,,Ik denk dat wij het enige team zijn dat zo’n rotatie hanteert.’’ Guyt nam vooral haar team op sleeptouw in het begin van de wedstrijd. ,,Ik heb mijn team geholpen in de eerste paar minuten. We hadden een zenuwachtige start en door een paar individuele acties van mij bleven we bij. Daarna zijn we er als team keihard overheen gegaan.’’

Bemmel moest het antwoord op de georganiseerde chaos van Grasshoppers schuldig blijven. Niet Beld of Guyt, maar speelsters als Ingrid van der Plas, Evelien Messemaker en Eline Kraayenoord klaarden de klus in de laatste minuten.

,,Ik denk dat de eredivisie best moet uitkijken voor ons’’, zei Guyt brutaal. ,,Bij de eerste vier blijven is de eerste prioriteit. Uiteraard zijn we er nog lang niet, maar na dit wil ik ook best graag kampioen worden. Als we doorgaan zoals we nu spelen en vooral trainen, waarom niet?’’

Bemmel - Grasshoppers 65-72 (14-10, 13-24, 18-15, 20-23).

Scores Grasshoppers: Guyt 23, Beld 11, Van der Plas 9, Kraayenoord 8, Messemaker 8, Sonja Kuijt 5, Van Hulsen 4, Fleur Kuijt 4.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.