Leiden nog niet verlost van woontoren bij A44

Archieffoto: Bewoners demonstreren met kraan tegen komst torenflat.

Archieffoto: Bewoners demonstreren met kraan tegen komst torenflat.© Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

Projectontwikkelaar Timpaan uit Hoofddorp blijft de bouw nastreven van een torenflat langs de Leidse Ommedijkseweg. Dit terwijl een ruime politieke meerderheid zich er onlangs tegen uitsprak. ,,We hebben afgesproken om de mogelijkheden te gaan onderzoeken en dat blijven we doen’’, aldus een woordvoerder van Timpaan.

Wat Timpaan voor ogen heeft aan de rand van de wijk Stevenshof werd vorig jaar duidelijk. Er moet, direct naast de A44, een ongeveer zeventig meter hoge woontoren verrijzen. Aangezien de bouwgrond mede in handen is van een lid van horecafamilie Van der Valk, doopten tegenstanders het project in de Toekantoren.

En tegenstanders waren er, zo bleek tijdens twee bijeenkomsten en een verkiezingsdebat. Vooral de geplande hoogte zat buurtbewoners dwars, en een toename van het verkeer. Bovendien vreesden het naburige dierenasiel en het spoormuseum aan de Valkenburgse kant van de A44, dat toekomstige bewoners last gaan krijgen van blaffende honden en rokende treinstellen.

Tijdens een verkiezingsdebat vorige maand bleek ook een fors aantal politieke fracties tégen de Toekantoren te zijn. Toch zet Timpaan door, zo blijkt uit een brief aan buurtbewoners. Er is een nieuwe website met informatie over het project en er wordt een derde bijeenkomst aangekondigd. De ontwikkelaar overlegt met gemeente en grondeigenaars of het ontwerp mogelijk moet worden gewijzigd.

Aangezien momenteel een nieuw stadsbestuur wordt geformeerd, is niet duidelijk wie de nieuwe wethouder van bouwzaken wordt en hoe hij of zij tegen het plan aankijkt. De mening van Fred Sengers, woordvoerder namens de buurtbewoners, is wel uitgesproken. Hij adviseert in een schriftelijke reactie: ’trek de stekker uit dit heilloze plan en steek je energie in het ontwikkelen van een alternatief dat wel op draagvlak van de buurt en de politiek kan rekenen.’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.