Lezer kiest voor veel kleur op Leids Meelpakhuis

Lezer kiest voor veel kleur op Leids Meelpakhuis
Een meerderheid kiest voor deze versie.
© Fotomontage Meelfabriek
Leiden

Heel groot zijn de verschillen niet, maar in een peiling van het Leidsch Dagblad kiest een meerderheid van de deelnemers voor het meest kleurrijke Stijl-ontwerp voor het Meelpakhuis op het terrein van de Leidse Meelfabriek.

Directeur Margot Simons van De Meelfabriek en eigenaar Ab van der Wiel spelen met het idee om het monumentale pand tijdelijk in te pakken als ode aan De Stijl. Dit jaar wordt namelijk op verschillende plekken in het land het ontstaan, honderd jaar geleden, van deze kunstbeweging gevierd die werd genoemd naar het in 1917 door Theo van Doesburg in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl.

Het winnende jasje voor het Meelpakhuis is een ’Van Doesburg’. Het ontwerp kreeg 270 stemmen, bijna veertig meer dan het andere idee dat de deelnemers van de peiling konden kiezen. Dat was overigens ook een Van Doesburg, maar dan met kleinere gekleurde vlakken.

,,Ik vond dat ontwerp ook erg mooi, qua verstilling van kleuren’’, zegt Margot Simons van De Meelfabriek. ,,Maar zelf kies ik ook voor deze - meer uitgesproken - versie.’’

Ab van der Wiel heeft er veel zin in. ,,Het idee ontstond halverwege vorig jaar. We wilden tijdens de bouwactiviteiten op het terrein dit gebouw verlevendigen met een bijzondere kunstuiting, met heldere kleuren. We zagen overeenkomsten tussen de Stijl en de abstracte, rechthoekige gebouwen van de fabriek. Niet alleen in uiterlijke verschijning is er een gelijkenis, ook in de ontwikkeling. De Stijl is ontstaan op de puinhopen van de Eerste Wereldoorlog. Die oorlog zorgde voor niet alleen voor nieuwe ideeën op het gebied van kunst, maar ook voor technische en industriële innovaties’’, zegt hij. ,,Dat gold met uitstek voor de Meelfabriek waar altijd de nieuwste productietechnieken werden toegepast en zo uitgroeide tot zijn huidige vorm. De fabriek had bijvoorbeeld als een van de eerste bedrijven in Leiden elektrische verlichting.

Of het zo ver komt dat het Meelpakhuis een ’stijlvol’ jasje krijgt, is overigens nog niet zeker. Simons en Van der Wiel hebben dinsdag een gesprek met de gemeente over de mogelijkheden om het monumentale pand aan te kleden.

Meer nieuws uit Leiden

Keuze van de redactie