Terrorismeonderzoek steeds serieuzer

Terrorismeonderzoek steeds serieuzer
Aanslag op Bataclan, 2015.
© Foto AP
Leiden

De kwaliteit van het onderzoek naar terrorisme en politiek gemotiveerd geweld wordt beter. Dat concludeert de Leidse universitair docent Bart Schuurman, na het doornemen van 3442 wetenschappelijke onderzoeken naar terreur. Hij deed dit werk samen met stagiairs en student-assistenten, maar er ging ook veel privétijd in zitten.

Onderzoek naar terrorisme heeft als manco dat onderzoekers veel gebruik maakten van ’secundaire’ literatuur: krantenartikelen of andere wetenschappelijke publicaties. Ook werken veel terrorisme-onderzoekers alleen en is het een soort nevenactiviteit van onderzoekers die eigenlijk deskundig zijn op andere terreinen: hun bijdrage blijft vaak beperkt tot één artikel.

Dat is sinds 2007 aan het veranderen, stelt Schuurman. Onderzoekers werken steeds vaker met interviews van gederadicaliseerde terroristen, putten uit politierapporten en doen aan participerend onderzoek bij salafistische organisaties. Hun onderzoek is gedetailleerder, nauwkeuriger en betrouwbaarder, vindt hij. Wel zijn er nog steeds veel ’eendagsvliegen’ die slechts één keer een onderzoek doen en die zich niet ’in het onderwerp vastbijten’.

Meer nieuws uit Leiden