Politiek Alphen besluit niet over woningbouw

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn wil zich nog niet vastpinnen op woningbouwscenario’s voor na 2020.

Een meerderheid van de raadsfracties droeg het college van burgemeester en wethouders donderdagavond op eerst uitvoerig te gaan praten met woningcorporaties, inwoners en belangenverenigingen.

VVD, D66, PvdA, CDA, Groenlinks en de SP willen de door architectenbureau KuiperCompagnons opgestelde ’verkenning’ voor woningbouw na 2020 voorlopig alleen ’voor kennisgeving aannemen’.

,,Het is nu te vroeg om dit plan vast te stellen’’, aldus D66-raadslid Pieter Jan Morssink. ,,Ga alstublieft met bewoners in gesprek.’’

Nieuw Elan vindt de verkenning al wel genoeg om verder uit te werken. ,,Volgens mij moeten we hier met volle vaart mee vooruit’’, zei Petra Hoogenes over de ideeën voor grootschalige uitbreiding in de polders rondom Alphen, het onderwater laten lopen van polders en kleinschalige woningbouwplannen in de meeste dorpen van Alphen.

Groenlinks en de PvdA missen duidelijke ’groeiscenario’s’. Groenlinks-raadslid Marijke Kottenhagen: ,,Welke aantallen van welke woningen hebben we nodig? Van welke prognoses gaan we uit?’’

De VVD wil de Gnephoek graag groen houden. ,,Het zou een tweede Zegerslootgebied kunnen worden’’, aldus Bas Wienbelt. De SP, GroenLinks en Beter Alphen verklaarden zich eerder dit jaar al tegen woningbouw in deze polder.

De SP en RijnGouweLokaal zijn tegen grootschalige uitbreidingsplannen in de toekomst, zoals het college voorstaat.

Zwammerdam en Aarlanderveen willen meer woningbouw dan het college van burgemeester en wethouders wenst. Herman de Jong, voorzitter van de belangenvereniging Aarlanderveen pleitte donderdagavond voor zeven nieuwe huizen per jaar, om verdere vergrijzing te voorkomen.

Dat kan ten noorden van het dorp, waar ze niet in de zichtlijn van de monumentale molenviergang staan. ,,We zijn als ’parel’ aangewezen door de provincie, maar we moeten oppassen dat Aarlanderveen niet het Orvelte (museumdorp in Drenthe, red.) van Zuid-Holland wordt.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.