De weg naar werk loopt via de voetbalclub

Loman Leefmans
Leiden

Samen een potje voetballen, samen daarna klusjes op de club uitvoeren en met ook een intensieve begeleiding daarmee worden klaargestoomd voor een reguliere baan. Dat zijn de voornaamste ingrediënten van een project voor Wajong’ers, bij de Leidse voetbalclub UVS.

De ’uitstroomcijfers’ waren sinds de eerste uitvoering in 2014 opmerkelijk hoog. Door dit succes, plus het feit dat wetgeving rond de Wajong sterk veranderde, is het project uitgebreid. ,,We werken nu met meer kwetsbare groepen’’, aldus de Leidse mede-initiatiefnemer Jos van Alphen, tevens bestuurslid van UVS.

‘Uitstroom door voetbal’ onderdeel van de Dutch Career Cup is bij UVS aan de Oegstgeesterweg daardoor omvangrijker geworden. Van Alphen werft nu jongeren onder meer bij jeugdzorg, de reclassering en het jongerenwerk. In het afgelopen seizoen waren dat er 28. ,,Ze moeten wel een beetje van voetbal houden’’, zo geeft hij als voornaamste voorwaarde.

Vervolgens gaan de betrokkenen aan de slag en werkt het project inmiddels ook samen met onder meer de atletiekvereniging, daklozenopvang De Binnenvest en het praktijkonderwijs.

Voor het geheel heeft Van Alphen bij de gemeente een subsidie aangevraagd voor 60.000 euro per jaar. ,,Daar wordt pas in september over besloten, maar we gaan er sowieso mee door.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.