Gratis, zilveren fietsen op Kaageiland vaak kapot

Gratis, zilveren fietsen op Kaageiland vaak kapot

Redacteur Rijn en Veen
Kaag

De gratis, zilverkleurige fietsen op Kaageiland zijn deze zomer vaak doelwit geweest van vandalen. Toch blijven ze beschikbaar voor bezoekers.

,,We vragen eilandbewoners de rest van dit seizoen een extra oogje in het zeil te houden’’, zegt voorzitter Aad Onderwater van Stichting Promotie Kaag (SPK).

Vrijwillig fietsenmaker Hans Gaarman kreeg dit seizoen wel erg veel werk op zijn bordje. ,,Sommige bezoekers trekken net voordat ze de fiets terug in het rek zetten het ventiel eruit’’, zegt Onderwater. ,,Vervolgens wordt er toch op gefietst. Dan rijd je hem aan diggelen.’’ Ook worden fietsbellen, snelbinders en verlichting regelmatig van de rijwielen afgehaald.

Een slotje moet verhinderen dat de lekke fietsen kapot worden gereden. Extra vrijwilligers en bestuursleden worden ingezet om de kapotte fietsen te repareren.

Desalniettemin is Onderwater tevreden over de kleine kopie van het Amsterdamse Witte Fietsenplan. ,,Waar het plan in Amsterdam een zachte dood is gestorven, worden de fietsen hier behoorlijk gebruikt. De veerlieden letten erop dat ze op het eiland blijven. Nu er twee euro borg moet worden betaald, worden de fietsen ook netjes teruggezet.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.