MVP

Worthy de Jong, boegbeeld van ZZ Leiden, is verkozen tot ’most valuable player’ (MVP) van de eredivisie.

Worthy de Jong, boegbeeld van ZZ Leiden, is verkozen tot ’most valuable player’ (MVP) van de eredivisie.© Foto Mike van Bemmelen

Hielke Biemond
Leiden

Speelt de meest waardevolle speler van de eredivisie ook in het beste team? Om dat te bewijzen, moet Worthy de Jong geduld hebben. Zeker nu hij met Zorg en Zekerheid Leiden de eerste ronde van de play-offs om het landskampioenschap overslaat.

Het voelt straks als invallen zonder warming-up: Leiden moet er meteen staan tegen een wel al in het ritme gekomen concurrent.

Twee volle weken heeft het team van Eddy Casteels te overbruggen tussen het laatste reguliere competitieduel en de start van de halve finalereeks. Het is de vraag of de beloning voor het eindigen op de tweede plaats waardevol is, of juist kostbaar. In elk geval is het bijbehorende thuisvoordeel in de halve finale iets om te koesteren.

Vorig seizoen hield de Belgische coach zijn spelers na het bereiken van de tweede plek al het gevaar voor van het uit zijn vaderland overgewaaide systeem. Driekwart van de nummers één en twee uit de reguliere competitie sneuvelt daar direct in de play-offs. Het verging ZZ Leiden vorig jaar niet anders.

Optie

Niet voor niets liet Casteels zich dit seizoen al eens ontvallen graag op de derde plek te eindigen. Maar bewust verliezen in de laatste wedstrijden was vanzelfsprekend geen optie, benadrukte De Jong.

Sporters mogen dan met de dag leven, het scenario van twee weken stilstaan schoot maanden geleden al door het hoofd van Mohamed Kherrazi. Na zomaar een competitiewedstrijd, zonder dat hij het nog met zijn teamgenoten had besproken. De international pleitte ervoor zoveel mogelijk oefenwedstrijden in te plannen, om een play-offronde na te bootsen.

Geheim

Tegen welke buitenlandse clubs ZZ Leiden in de komende anderhalve week oefent, houdt de club angstvallig geheim. Het moet in alle rust gebeuren, zonder pottenkijkers. De Leidse basketballiefhebbers moeten wachten op de volgende officiële wedstrijd om Worthy de Jong weer in actie te zien. En hopen dat diens tegenstribbelende knie hem niet opbreekt tijdens de zware eindfase van het seizoen. Wat dat betreft kan de verplichte rustperiode voor de beste speler van de eredivisie wel eens heel gunstig uitpakken.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.