Boeren in regio: zonnepanelen nog te duur

Redacteur Rijn en Veen
Alphen aan den Rijn

Melkveehouders in de regio hebben wel interesse om te investeren in zonnepanelen, maar de subsidieregelingen lonen nog niet genoeg. In navolging van een geslaagd pilotproject in Flevoland en Overijssel maakt de Land- en Tuinbouw Organisatie nu ook in Zuid Holland toepassing van zonnepanelen aantrekkelijker.

Nog deze maand kunnen geïnteresseerde LTO-leden zich aanmelden voor het project ’Vraagbundeling zonnepanelen’. Binnen dat project worden zonnepanelen collectief ingekocht om zo te besparen op de aankoopkosten, en toch op landelijke subsidies te kunnen rekenen.

Hoeveel Zuid-Hollandse boeren gereageerd hebben, is nog onduidelijk. Wel blijkt uit de jaarlijkse RundveeScanner van AgriDirect dat een op de vijf melkveehouders in Zuid Holland plannen heeft te investeren in zonnepanelen. Vorig jaar overwoog nog een van de zes boeren zo’n investering.

In de regio stuit een zoektocht naar betreffende koeienboeren op niets. Arnold van Dorp die zijn veehouderij aan de Galgweg ruim een jaar geleden vernieuwde, heeft er wel over nagedacht. ,,De investering was simpelweg te groot’’, reageert hij. ,,Bovendien staat de stal, zoals we dat verplicht waren, met de sloot mee gebouwd en dus onhandig voor zonnepanelen.’’

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.