Vijfkoppige jury bestuurt Leids Mediafonds

Ionica Smeets

Ionica Smeets© Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Het bestuur van het nieuwe Leidse Mediafonds gaat bestaan uit vijf personen: Bob Nieman, Ionica Smeets, Rick van Dijk, René Roodheuvel en Milja de Zwart.

Die groep gaat in juni bekendmaken aan welke voorwaarden de journalistieke inzendingen moeten voldoen om voor een bijdrage in aanmerking te komen. Tot 2021 is 250.000 euro per jaar te verdelen.

Het Leidse Mediafonds is een bedenksel van de gemeenteraadsleden Mart Keuning (ChristenUnie) en Jeffrey van Haaster (D66). Zij stelden in 2016 vast dat er de afgelopen jaren een afkalving van de lokale journalistiek was geweest en het duo opperde onder meer een fonds ter ondersteuning van de resterende media.

Uit een onderzoek dat volgde, bleek echter dat Leiden en de regio voldoende kranten, bladen en omroepen hebben. Volgens onderzoekers ontbreekt het wel aan specifieke onderzoeksjournalistiek. Daarom richt het mediafonds zich nu daarop. ’Daarnaast is de rol van de journalistiek in de sociale samenhang in de regio een belangrijk aandachtspunt voor het fonds’, zo staat in een verklaring van de nieuw geformeerde, onafhankelijke stichting.

Het bestuur maakt in juni bekend aan welke voorwaarden de ingediende journalistieke projecten moeten voldoen om voor een bijdrage in aanmerking te komen. In oktober worden de eerste bedragen toegekend.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.