Werkvergunning

Hielke Biemond

Welkom mister Nowitzki. Leuk dat u naar Dallas bent gekomen. De komende weken mag u nog niet meespelen in onze oefenpotjes, en betreedt u alstublieft ook niet onze trainingszaal als we met het team aan het werk zijn. Maar u mag zoveel rondjes om de arena rennen als u zin heeft!

Deze scene schoot door mijn hoofd toen ik eerst DeRonn Scott en later Eric Stutz met een groot vraagteken boven hun hoofd aan de kant zag zitten toen ZZ Leiden in de Vijf Meihal oefenwedstrijden speelde. Ze waren toch naar Nederland gehaald om te basketballen? Ook in andere eredivisiesteden was een dergelijk beeld te zien.

Spelers van buiten Europa moeten een werkvergunning hebben om hier hun vak uit te mogen oefenen. Niks mis mee op zich.

Maar omdat dit Nederland is en wij basketbal zijn, wachten die aankopen ruim twee weken op papiertjes die ze sowieso gaan krijgen en in de tussentijd mogen ze helemaal niks. Ja, meespelen als hun club in België oefent, want daar gelden weer andere regels. Voelt u ook zo’n Europese eenheid?

Waarderen

En we willen die gasten aan het werk zien! Nu! Die jongens van vorig seizoen, die kennen we nou wel. Straks waarderen we zo ook wel weer, en zijn we blij dat ze bij ons zijn gebleven, maar die nieuwe exoten moeten we nog helemaal ontdekken.

Altijd weer een feestje als er een nieuwe potentiële sterspeler arriveert. Maar meer dan zien hoe ze erbij lopen in straatkleren zit er dan een tijdje niet in. Alsof ik mijn dochter een cadeautje geef en dan zeg dat ze het over twee weken pas mag uitpakken. Tot die tijd kijk je maar naar de mooie verpakking, liefje.

Zo zag ik van het weekend pas dat DeRonn Scott helemaal onder de tatoeages zit en, belangrijker, dat hij een smooth jumper heeft en van die lui ogende, soepele bewegingen naar de basket. Van Eric Stutz weet ik nog steeds niet meer dan dat hij groot is en eruitziet en zich kleedt als een surfer dude (en bij gebrek aan originele inzendingen uwerzijds overweeg ik dan ook The Dude als zijn bijnaam, maar er is nog tijd).

YouTube

Hij omschreef zichzelf als een stretch 4 die kan schieten en ook de basket kan aanvallen. Beelden op YouTube bevestigen dat, maar je zet op je filmpje met highlights geen airballs en gemiste lay-ups, dus ik wil met eigen ogen zien hoe hij het er in een ZZ-tenue afbrengt. Misschien kan in de tussentijd iemand een mooie wit/blauw/groene haarband voor hem haken.

Overigens vermoed ik dat hij een heel aardige vondst is die mooie dingen kan gaan doen voor Leiden. Zeker als hij net zo de vrije hand krijgt als Jeroen van der List in de afgelopen twee oefenduels. Het leek wel of dat een nieuwe Amerikaanse aanwinst was, met 27 en 39(!) punten tegen toch geen verkeerde tegenstanders.

Zonder Stutz en ook nog zonder Mo en Worthy (ben benieuwd of die nog ‘wegkomt’, dit lijkt mij toch de beste en wellicht zelfs laatste kans op een stap naar het buitenland) was er lekker veel speeltijd voor de Leidse ‘jonkies’.

Loftrompet

Ik hoop heel erg dat ZZ straks mét Amerikanen en internationals ook die gasten blijft gebruiken. In de oefencampagne van vorig jaar werden ze ook veel ingezet en stak Eddy Casteels de loftrompet over ze, maar toen het seizoen begon, kregen ze houten billen. Ze moeten meters maken, en wel in de eredivisie, hoe gebrekkig die competitie dan ook is.

Casteels is weliswaar bondscoach van België en niet van Nederland, toch zou het fijn zijn als hij, nu hij toch hier werkt, de internationals van morgen de ruimte geeft zich te ontwikkelen, en niet alleen op zijn goede trainingen.

Niveau

Want er moet nog zo veel gebeuren willen we zelfs maar op het niveau van België komen. Dat was namelijk in die oefenwedstrijden van ZZ ook te zien. Aangezien ik graag wil dat we alle goede voornemens na het EK niet gaan vergeten, zal ik u blijven herinneren aan het belang van het ontwikkelen van het Nederlandse basketbal (mooi hè trouwens, al die wedstrijden van de volleybaldames bij de NOS?

Over twee jaar ook graag de basketbalmannen. Zullen we proberen om samen met de Belgen het EK 2017 binnen te halen? Zijn we ieder geval geplaatst).

Al nemen overheidsinstanties ons basketballers niet serieus, en de tv-zenders (behalve Sport1) ook niet, we shall overcome. ZZ heeft, net als Den Bosch, lekker veel Nederlanders op z’n roster en gaat toch meedoen om de prijzen. Twee leuke Amerikanen en een hoop Hollandsch talent. Moet Eddy dat wel een kans geven, anders ga ik op een of andere manier zorgen dat zíjn werkvergunning heel lang in behandeling is.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.