Keihard snijden in Leidse ambities

Keihard snijden in Leidse ambities. Foto: Archieffoto HDC Media

Keihard snijden in Leidse ambities. Foto: Archieffoto HDC Media

Redactie Leidsch Dagblad
leiden

Sportinvesteringen en de herontwikkeling van Leiden-Noord en -Zuidwest staan op de tocht. Dat blijkt uit de zogeheten Ruimtelijke Agenda 2025, een document op basis waarvan de gemeenteraad binnenkort besluit hoe zij gaat snijden in de torenhoge ambities van de stad.

De gemeente Leiden heeft veel meer projecten en ambities dan zij kan betalen. Het tekort ligt op circa 220 miljoen euro. Binnenkort buigt de gemeenteraad zich daarom over de vraag welke plannen geschrapt moeten worden. In de ruimtelijke agenda zijn vier scenario's benoemd om daarbij te helpen.

De voorkeur van de ambtenarij gaat uit naar het vasthouden aan de stadsvisie. Het voordeel daarvan is dat de gemeenteraad bij het schrappen en maken van plannen een houvast heeft over de koers waaraan die moeten voldoen. Beheer en onderhoud van sportaccommodaties en de wijkontwikkelingsplannen die al in uitvoering zijn in Leiden-Noord en Zuidwest, vallen erbuiten.

Voor beide zit nu al niet genoeg geld in de begroting, en met het uitvoeren van dit scenario zou dat ook niet meer worden rechtgezet. ,,Dit is een dure omissie waarvoor een oplossing gezocht moet worden, anders zal het gebrekkige beheer op termijn tot kapitaalvernietiging leiden'', aldus de opstellers van de ruimtelijke agenda.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.