Musiceren tussen het groen

Hortus Ensemble© Anne Meyer

Theo de With
Leiden

Elke woensdag klinkt er muziek in het groen. Tot eind augustus vormt de Hortus botanicus in Leiden het decor voor een festival met klassieke muziek. Pianist Maarten van Veen opent op 22 juli het Hortus Festival.

De twaalfde editie van het Hortus Festival speelt zich niet alleen af in Leiden. Ook de botanische tuinen van Amsterdam, Utrecht en Haren doen mee. Ze krijgen allemaal hetzelfde programma.

Het overkoepelende thema is dit jaar ’Nachtlied’. Voor componisten als Schumann, Chopin en Schönberg was de nacht een grote inspiratiebron.

Maarten van Veen, artistiek leider van het festival, opent volgende week woensdag met vier generaties nocturnes (Chopin, Fauré, Poulenc en Field).

Een week later strijken drie houtblazers (klarinet, fagot en hobo) neer in de Hortus. Het trio brengt een programma met Franse avondmuziek.

’A Midsummer Night’s Dream’ is het thema op woensdag 5 augustus. Het Thalia Ensemble speelt daarin onder meer werk van Mendelssohn en Beethoven. Met delen uit dit programma won het ensemble de prestigieuze York Early Music International Young Artists Competition. In het najaar verschijnt het debuutalbum van dit gezelschap.

Het Doelen Ensemble verschijnt op 12 augustus in de botanische tuin aan het Rapenburg. Daarbij is een glansrol weggelegd voor de Oostenrijkse mezzosopraan Michaela Riener. Op het programma staat onder meer ’Verklärte Nacht’ van Arnold Schönberg.

Een theatraal uitstapje is er op woensdag 19 augustus. Pianist Maarten van Veen krijgt dan gezelschap van cabaretier en columnist Vincent Bijlo. Ze zetten hun tanden in ’Nachtlied’ van Robert Schumann. Aan de hand van de roman ’Nachtlied’ van Bas van Putten hebben zij een theatraal concert samengesteld. Van Putten beschrijft in zijn boek een nachtelijke reis die de componist per postkoets maakt.

Het laatste concert wordt op 26 augustus verzorgd door het Hortus Ensemble, het huisorkest van het festival. Om in de nachtelijke sfeer te blijven, spelen de musici onder meer ’Nachtstücke’ van Robert Schumann. Het ensemble speelt op authentieke instrumenten.

Hortus Festival, 22 juli t/m 30 augustus, Hortus botanicus, Leiden, Amsterdam, Utrecht en Haren, meer informatie en kaarten: www.hortusfestival.nl

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.