Nautisch museum meert aan

Een vrouw drijvend in een paraplu-jurk opent Sail Leiden.

Een vrouw drijvend in een paraplu-jurk opent Sail Leiden.© Taco van der Eb

Loman Leefmans
Leiden

Lemsteraken, tjalken, westlanders, kotters, sleepboten, stijlstevens, opdrukkers en -duwers. Hans Zierfuss, ooit betrokken bij de oprichting van de Leidse historische haven aan het Galgewater, somde vrijdagavond de passerende scheepstypen moeiteloos uit het hoofd op. ,,Kijk die dubbele giek daar, héél bijzonder.’’

Zierfuss kan bij opening van Sail Leiden écht genieten van de ongeveer 200 historische bedrijfsvaartuigen die in de Leidse grachten zijn aangemeerd. Bezoekers die hem kennen, gebruiken hem ook direct als vraagbaak. ,,Een prachtig evenement’’, vindt hij.

Apart

Het verhaal van de driedaagse gebeurtenis begon exact drie jaar geleden toen een bescheiden vloot van ongeveer honderdjarige bedrijfsvaartuigen Leiden aandeed op weg naar Sail Amsterdam. De jaarlijkse reünie van landelijke vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig rond de Beestenmarkt beviel zó goed dat werd afgesproken ook in Leiden een nautisch evenement te houden.

De organisatie heeft, als een tafelsetting bij een bruiloft, de schepen minutieus over de binnenstad verdeeld; soort bij soort, lengte bij lengte en familie bij familie. De schepen stonden voor het bereiken van de Leidse wateren al in belangstelling. De dagen ervoor konden veel boten in Warmond worden bewonderd en langs het water van De Zijl organiseerde wijkvereniging Merenwijk een bewonersfeest om de stoet te aanschouwen en te verwelkomen.

Bij de opening aan de Haven werd duidelijk dat vooral de Leidse horeca profiteert van het warme weer in combinatie met vlootschouw en het volle activiteitenprogramma dat eromheen is opgezet. ,,Doet u mij twaalf bier’’, zegt een man die toch echt maar met drie andere jonge vrienden naar de aangemeerde schepen kijkt. Ze hebben een plekje gevonden op de dunne plankiers in de jachthaven want op de terrassen is geen stoel meer vrij. Bruggen worden als tribunes gebruikt en net als op drie oktober staat het havengebied langs de grachten vol met kraampjes met drank en fastfood.

Veel belangstellenden volgen de historische bedrijfsvaartuigen niet vanaf de overvolle kades maar vanuit hun eigen sloepen, bootjes en vletten. Om ervoor te zorgen dat de waterwegen niet dichtslibben is eenrichtingsverkeer op de grachten ingevoerd. En de aanwezigheid van veel geüniformeerde ’scheepsmaatjes’ doet vermoeden dat daar ook echt op wordt gelet.

Het complete programma dat op sail-leiden.nl is na te lezen, bevat onder meer een drijvende bioscoop een markt met oude ambachten, optredens en lezingen en een watertaxi’s. Zondagmiddag om vijf uur vaart het museum weer in diverse richtingen de stad uit.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.