'Een blauwdruk voor topvoetbal'

'Topvoetbal' in Leiden uit een recent verleden: de stadserby FC Boshuizen - UVS. Archieffoto Hielco Kuipers

'Topvoetbal' in Leiden uit een recent verleden: de stadserby FC Boshuizen - UVS. Archieffoto Hielco Kuipers

Robbert Minkhorst
Leiden

Het onderzoek naar topamateurvoetbal in Leiden van de VVCS Academy moet ’een blauwdruk opleveren voor de ideaal ingerichte voetbalclub’. Daarmee is FC Boshuizen niet langer per se de vereniging waar ’het zou moeten gebeuren’. Dat meldt VVCS-directeur Louis Everard.

Aanvankelijk stond Boshuizen, als eersteklasser de hoogst spelende club in Leiden, wel (als enige) model voor de haalbaarheidsstudie. ,,Maar we moesten al heel snel vaststellen dat het onzin was om ons te beperken tot die club’’, zegt Everard.

Dat is geen diskwalificatie, overigens. ,,De bereidheid bij FC Boshuizen om die topclub te worden, is aanwezig.’’

Everard, aanjager van het onderzoek, is bevriend met Frans Stouten, die verantwoordelijk is voor het technische beleid bij de zondageersteklasser. Stouten en Boshuizen werken graag mee ’omdat niemand anders het doet’ in Leiden.

Gemis

Dat een stad als Leiden geen topvoetbal heeft, vindt Everard een groot gemis en, gezien de historie en de grootte van de stad, een ernstige tekortkoming. Dat legde de VVCS-directeur onlangs al uit in ’Sportvrienden’, een serie portretten die eerder deze maand in deze krant verscheen.

Met UVS heeft Leiden een verleden in het betaald voetbal. Die club zakte ver weg, maar speelt intussen weer op zaterdag in de tweede klasse. De Stichting Topvoetbal Leiden, aan UVS gelieerd, liet al eens een soortgelijk onderzoek doen. De uitkomsten daarvan zijn nooit bekend gemaakt.

Voor topamateurvoetbal in deze regio kan de liefhebber alleen in de Bollenstreek aan zijn trekken komen, waar hij met clubs als Rijnsburgse Boys, VVSB, FC Lisse, Katwijk en Noordwijk, Ter Leede, FC Rijnvogels en Quick Boys ook meteen verwend wordt.

De studie in Leiden is verbreed omdat het onderzoek ’al bijna is ingehaald door de realiteit’, legt Everard uit. Hij doelt op een inventarisatie van de gemeente, waarbij de eerste aanbevelingen zijn vastgelegd in de notitie ’Voetbal Vitaal’. Daarin stuurt de gemeente aan op fusies. In de stad zijn nu nog twaalf clubs, een aantal dat door alle verenigingen afzonderlijk al als teveel wordt gevonden. Clubs kampen met teruglopende ledenaantallen en inkomsten, een afkalvende jeugdafdeling, toegenomen kosten en een tekort aan vrijwilligers.

In dat licht kan FC Boshuizen nog steeds die modelclub worden, aangevuld met tot wel vier andere fusiepartners, geeft de VVCS-directeur aan.

Als een van de voorwaarden voor de ’ideale topclub’ noemt Everard een ledental van ’tenminste duizend’. Zo groot is op dit moment geen enkele voetbalvereniging in Leiden. Verder moet er een gedegen jeugdopleiding zijn en moet de club ’optimaal gebruik kunnen maken’ van zijn accommodatie’. De meeste huidige sportcomplexen in de stad zijn nu onder de maat en waar FC Boshuizen amper jeugd heeft, is UVS de enige vereniging met jeugdelftallen op een (structureel) hoog niveau.

De blauwdruk beschrijft tevens hoe je zoiets financiert. ,,De studie wordt gedaan door beroepsvoetballers die een commerciële opleiding volgen. Dat is juist het mooie’’, vindt Everard, zelf een Leidenaar.

De VVCS is de beroepsorganisatie voor profvoetballers en haar Academy is verbonden aan de hogeschool van Dordrecht. Everard verwacht dat het onderzoek over enkele maanden is afgerond.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.