Leidens Ontzet: Na jaren water weer een biertje

Waterdrager Thijs Wolters kan nu écht gaan kijken.

Waterdrager Thijs Wolters kan nu écht gaan kijken.

Binnert Glastra
Leiden

Thijs Wolters is al jaren betrokken bij de optocht. Eerst als bestuurslid bij de 3 October Vereeniging, sinds 2004 deelt hij water uit langs de route.

U verstrekt water aan optochtdeelnemers. Hoe is dat ontstaan?

,,Ik heb heel lang meegelopen als bestuurslid en onderweg krijg je altijd dorst. Een vriend bood aan om tegen het einde van de route een biertje voor me klaar te zetten. Alleen is alcohol is verboden tijdens de optocht, maar water wilde ik graag. Toen is het gaan rollen en kwamen er op het tweede gedeelte van de route meerdere waterposten."

En die nieuwe traditie heeft zich voortgezet?

,,In 2004 heb ik mijn bestuursfunctie neergelegd en sindsdien deel ik water uit voor mijn huis op de Zoeterwoudsesingel. Heel gezellig: we hebben veel gasten, zetten een tafel neer en maken hapjes, drankjes en we bekijken de optocht. Daarnaast delen we water. Twee buurjongens helpen me altijd, in rood-witte schorten."

Dit jaar dus weer?

,,Nee, de optocht gaat andersom. Ik kan wel met mijn waterbekertjes langs de weg gaan staan, maar dan is de stoet net 10 minuten onderweg en hebben deelnemers nog geen dorst. Bovendien moet je aan het begin niet te veel drinken, dan moet je onderweg plassen. Ik vraag de buurjongens wel of ze willen helpen met snoepjes uitdelen aan de kinderen die meelopen tijdens de optocht. Kinderen in de leeftijd van 8 tot 80 jaar."

Wat gaat u dan doen op 3 oktober tijdens de optocht?

,,Ik kan eindelijk écht gaan kijken en een drankje erbij nemen. De voorgaande jaren was ik vooral bezig met organiseren, het uitdelen van water en zag ik de optocht nauwelijks. Nu kan ik kijken en de lopers en muzikanten zijn nog fris en goed in hun rol omdat ze pas net vertrokken zijn."

Dus u heeft er zin in?

,,Vanaf half september gaat het bloed weer sneller stromen. Ik hoop wel dat alle auto's echt weg zijn voor mijn deur, dat blijft een van mijn zorgen. Aan het begin van de route staat veel publiek, met de auto's erbij wordt het smal. Ik zou mijn auto ook nooit durven laten staan: dan zit-ie waarschijnlijk achteraf vol krassen en deuken, van mensen die erop gaan staan om de optocht goed te kunnen zien."

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.