Geflatteerde overwinning voor LSG

Jan Bey
Schaken

De Leidse schakers van LSG IntelliMagic wonnen met 7-3 van Voerendaal en verstevigden daarmee hun koppositie in de landelijke meesterklasse. De wedstrijd werd naar voren gehaald omdat LSG ook met een team deelneemt aan de Europa Club Cup in Turkije van 7 tot 15 oktober.

Voerendaal staat erom bekend in sleutelwedstrijden een grote groep getalenteerde jonge Duitse schakers in te zetten. Maar liefst zeven spelers uit het tiental hebben de Duitse nationaliteit en halverwege de wedstrijd leek dit voordelig uit te pakken.

Na een drietal remises - waarbij de Duitse meester in Leidse dienst Jan Sprenger aan een van zijn landgenoten met een remise was ontsnapt - zag de wedstrijd voor de Leidse equipe er verder niet goed uit.

Op dat moment geloofde captain Edwin van Haastert dan ook niet in een goede afloop. Een gelijkspel leek hem het hoogst haalbare, alleen wist hij op dat moment niet hoe.

Hij zou zelf het goede voorbeeld geven door aan het tiende bord zijn partij op overtuigende wijze te winnen. De tijdnoodfase speelde de sterkere spelers in de kaart, want LSG had een rating-overwicht. Dat gaf uiteindelijk de doorslag. Van Haastert: ,,Hierna kantelde de strijd in ons voordeel.”

Arthur Pijpers bracht zijn ploeg op een 4-2 voorsprong, waarna de slotfase volledig naar de Leidse ploeg ging. Een pluspion bij Rudy van Wessel werd verzilverd en een slechtere stelling bij Jelmer Jens werd fraai afgewikkeld naar een winnend eindspel met twee dodelijke vrijpionnen. Daarmee werd deze editie van ’Nederland - Duitsland’ toch gewonnen, met ruime cijfers.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.