Honderd Alphense bewaarders in actie tijdens lunchuur: ’Loonbod is heel schamel’

Yntse Koenen (FNV) spreekt de bewaarders toe: ,,Die wurgroosters moeten ook van de baan.’’© foto ld

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Zo’n honderd bewaarders deden maandagmiddag mee aan een protestactie voor hoger loon bij de gevangenis in Alphen aan den Rijn.

,,Een fantastische opkomst’’, aldus FNV-bestuurder Yntse Koenen, die het gevangenispersoneel toesprak tijdens een ’actielunch’ net buiten de strafinrichting. ,,Het was toch moeilijk om mee te doen. Er zijn mensen tegengehouden die hier ook wilden zijn.’’

Het was een gezellige boel, direct buiten de poorten van de cellencomplexen aan de Eikenlaan en Maatschaplaan. Met harde jaren-tachtigdiscomuziek, koffie, broodjes, een felblauwe lucht en een temperatuur van een graad of 25 Celsius.

Een enkeling maakte zelfs een dansje op het grasveld, tussen de vakbondskraampjes van de FNV en Juvox. Gehuld in een blauw hesje van Juvox (Justitievakbond), of een rood hesje met ’FNV in actie’.

Maar toen Koenen de megafoon pakte, werd de serieuze aanleiding van de bijeenkomst duidelijk: onvrede over een hoge werkdruk en het uitblijven van salarisverhoging.

De bonden eisen 10,5 procent, verspreid over drie jaar, met terugwerkende kracht ingaand op 1 januari 2018. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) kwam vrijdag met een bod van zeven procent, met ingang van 1 juli.

,,De wurgroosters moeten ook van de baan’’, aldus Koenen, die vervolgacties heeft gepland in detentiecentrum Schiphol en in de gevangenis in Vught. ,,Je wilt toch ook wel eens een keer op vakantie. Of trouwen, of scheiden, zo je wilt. Daar moet dan ook de tijd voor zijn. Wij blijven hameren op loonsverhoging van 3,5 procent per jaar.’’

Juvox-voorzitter Marcel Smit sprak over een ’heel schamel’ bod van Ollongren. ,,Zeven procent loonsverhoging over een periode van drie jaar is een kruimeltje.’’

De lunchactie maakte deel uit van een vier uur durende werkonderbreking - van 10.00 tot 14.00 uur - waar in totaal 600 rijksambtenaren werken.

Veel medewerkers brachten de ochtend al scrabbelend of mens-erger-je-nietend door; de FNV deelde ’s ochtends vroeg spelletjes uit bij de ingang.

Afgesproken was dat actievoerders maandag geen ’extra’ activiteiten zouden doen, buiten de noodzakelijke beveiliging, transport ven gedetineerden en het regelen van hun bezoek. Maar over de uitleg daarvan ontstond maandagochtend discussie, die een deel van de geplande werkonderbreking blokkeerde.

,,Er was onduidelijkheid over het begrip ’rechtsactiviteit’,’’ aldus een woordvoerder van het gevangenispersoneel. Volgens de directie valt ’arbeid voor gedetineerden’ daar ook onder. Medewerkers aan de Eikenlaan die dat wilden schrappen, zijn tegengehouden.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.