Fiat voor Leidse ringweg

Loman Leefmansl.leefmans@hollandmediacombinatie.nl
Leiden/Leiderdorp

Leiden en Leiderdorp zijn het eens geworden over de Ringweg Noord. Dat project gaat 102 miljoen euro kosten en behelst een reeks omvangrijke reconstructies van bestaande wegen.

Alleen in de Leiderdorpse wijk Leyhof bestaat nog grote weerstand tegen het plan. Bewoners die nu nog óver de voormalige provinciale weg heen kijken naar de groene Boterhuispolder, vrezen dat hun toekomstige uitzicht wordt geblokkeerd door een dichte geluidswal. Wethouder Kees Wassenaar spreekt dat niet tegen. ,,Maar wie in zijn keuken staat en door het raam kijkt, ziet ook in de nieuwe situatie gewoon de polder’’, zo hield hij gisteren bij de presentatie vol.

De Ringweg Noord is de verbinding tussen de snelwegen A44 en A4. Het gaat om het aaneengesloten stuk asfalt van Plesmanlaan, Stationsplein en Schipholweg, tot de Willem de Zwijgerlaan. En het gaat verder in Leiderdorp langs Oude Spoorbaan en de provinciale weg N446. Op die totale route bulkt het in 2023 van de nieuwe verdiepte tunnelbakken, ongelijkvloerse kruisingen, fietstunneltjes en extra afslagen en opritten. En dat allemaal om het gemotoriseerde verkeer van de westkant van Leiden snel te laten doorstromen naar de oostkant, en omgekeerd.

Voor dat doel komen er onder meer vierkante, verhoogde kruisingen bij de Darwinweg naast museum Naturalis, en bij De Sumatrastraat óver de Willem de Zwijgerlaan.

De maatregelen zijn niet alleen fors en prijzig, maar ook ingrijpend. Zo moeten de rijtjes met lage, witte huurwoningen langs de Willem de Zwijgerlaan in de Hovenwijk worden gesloopt. ,,De bewoners krijgen ruim voordien een urgentieverklaring’’, vertelde projectleider Harry Devilee bij de presentatie gisteravond in het Leiderdorpse gemeentehuis. Daar waren raadsleden van beide plaatsen samengekomen.

In Leiderdorp ontstaan veel voordelen als de ringweg is gevormd. De huizen in de wijk Driegatenbrug, die nu pal naast de bestaande weg staan, komen daar in de nieuwe situatie bijna tien meter vanaf te liggen door een verplaatsing van de asfaltstroken. ,,Een idee dat door de bewoners zelf naar voren is gebracht. Een echte verbetering’’, aldus Devilee. Over de drukke Engelendaal komen, als de ringweg definitief af is in 2023, aanzienlijk minder auto’s te rijden.

Maar die onmiskenbare voordelen in Leiderdorp hebben ook een keerzijde, vinden de bewoners van de wijk Leyhof. De Oude Spoorbaan, die kaarsrecht langs de wijk loopt, wordt in een tunnelbak verzonken. Daar kunnen de bewoners zich goed in vinden. Maar dat de maximumsnelheid er van vijftig naar tachtig kilometer per uur wordt opgetrokken, vindt geen genade in hun ogen. Want dan is er ook een robuuste geluidswal nodig die het uitzicht over de polder verpest.

,,Met tachtig schiet je lekker op’’, zo werpt Wassenaar tegen. ,,Daarmee worden automobilisten verleid om niet over de Engelendaal te rijden maar over de Oude Spoorbaan. ’’

,,Bovendien, er wordt nu al vaak zeventig gereden op dat stuk’’, zo vult Devilee aan. ,,Dat wordt tachtig, maar dan met een geluidswal met daarbovenop een fietspad. Dat is beter voor de leefbaarheid.’’

Ondanks de voorgespiegelde voordelen, heeft een bewonersgroep al aangekondigd zich tegen de ringwegplannen te gaan verzetten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.