Vriendin wil een doodzieke Lymepatiënt redden met inzamelactie

Demi Fu heeft de ziekte van Lyme.

Jorien van der Keijl
Leiderdorp

Als Demi Fu (20) uit Leiderdorp geen stamcelbehandeling krijgt in een speciale kliniek in Duitsland, hoeft het leven voor haar niet meer. Door de ziekte van Lyme is ze de laatste jaren aan bed gekluisterd. Juliëtte Ros (20) is het zat om haar vriendin te zien lijden en is een actie gestart om de behandeling van 35.000 euro te betalen.

Hoe Fu de ziekte heeft opgelopen is niet bekend, maar waarschijnlijk is ze gebeten door een teek op een schoolkamp in groep 8. Ros en Fu werden op de middelbare school vriendinnen. Met een aangepast rooster lukte het de zieke Fu haar felbegeerde diploma te halen. En met vriendinnen leuke dingen doen ging – met wat aanpassingen – nog redelijk. „Als Demi en ik gingen stappen, dan hield ze dat minder lang vol en moest ze dagen daarna bijkomen. Maar het kon wel.”

De afgelopen drie jaar verslechterde de symptomen van haar ziekte ernstig. Iedere dag en nacht heeft ze veel last van stuiptrekkingen, benauwdheid, misselijkheid en veel pijn in haar gewrichten en spieren. Het gevolg is dat ze alleen nog maar op bed ligt. „Douche is al een hele opgave. Ik voel me als vriendin zo machteloos. Demi is zo’n lief, zorgzaam en optimistisch meisje. Ik wil dat ze haar leven terugkrijgt.”

„Demi kan niet tegen antibiotica, waardoor veel behandelingen afvallen. Vitaminepillen, homeopatische middelen, medicijnen, ze heeft alles geprobeerd”, zegt Ros. „Omdat er nog weinig bekend is over wat goed voor specifieke gevallen werkt, worden sommige behandelingen niet vergoed.” De stamcelbehandeling is voor haar vriendin nog de enige mogelijkheid. De behandeling heeft een hoge slagingskans, maar er hangt een prijskaartje aan. Die de zorgverzekering niet gaat vergoeden.

Wandelen

Ros begon daarom online de actie Demi’s Devils: Red Demi’s Leven. Ze gaat in de stad donatiepotjes neerzetten en wil kleding verkopen. Met het landelijke initiatief Lopen voor Lyme, waarbij mensen met wandelen of hardlopen geld kunnen inzamelen voor chronische Lymepatiënten, hoopt Ros beetje bij beetje het streefbedrag te bereiken.

„Deze behandeling is haar laatste redmiddel. Het is nu of nooit. Ik wil haar niet kwijt. Het is zo’n leuk meisje dat houdt van Disney. Maar haar leven is nu letterlijk een hel.”

Demi houdt op YouTube een vlog/dagboek bij.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.