Vuurdoop Foreholte in eredivisie

Naomi Hoogervorst wurmt zich door de VOC-decfensie heen.

Naomi Hoogervorst wurmt zich door de VOC-decfensie heen.© Foto Hielco Kuipers

Welmoed de Lang
Voorhout

„Spannend”, vonden ze bij Foreholte de eerste wedstrijd in de eredivisie. En dan moesten de Voorhoutsen ook nog eens tegen de regerend landskampioen VOC, de nieuwe club van Ricardo Clarijs. Dat is de trainer die Foreholte het afgelopen seizoen juist naar het hoogste niveau gebracht had.

„Het was gezonde spanning hoor”, haastte Ramona Vink om er achteraan te zeggen, na de logische 22-32 nederlaag. „We hadden er heel veel zin in. En tegen VOC, Dalfsen en Quintus weet je dat je in principe toch niet gaat winnen. We hadden niets te verliezen.”

Dat laatste was aan alles duidelijk te merken. Foreholte is na 28 jaar weer terug op het hoogste landelijke niveau en eigenlijk konden de paarswitten tegen de huizenhoge favoriet VOC niets fout doen.

’Back where we belong’ hing met een groot spandoek in sporthal de Tulp en het publiek bleef de thuisclub ook na een dikke achterstand enthousiast steunen met gezang, toeters en luid applaus. „Ik had twee doelpunten achter elkaar gescoord en het publiek maakte heel veel geluid. Toen ik op het scorebord keek, bleek dat we geloof ik negen punten achter stonden. Maar dat enthousiasme helpt wel heel erg. Je zag toch dat we nog terugkwamen tot zes punten”, lachte Vink, die met zeven treffers vooral voor rust voor veel dynamiek en doelpunten zorgde. „Een mooie en gave ambiance. De sfeer zat er goed in”, vond trainer Ken van Hasselt, die het stokje overnam van Clarijs. „Dit zijn niet de wedstrijden waar wij de punten moeten pakken, maar we bleven lang bij en de meiden hebben het gewoon prima gedaan.”

Na de eerste helft stond al 10-17 op het bord, maar daarna kwamen de Voorhoutsen na 13-22 nog terug tot 20-26. Dana Vincenten miste op dat moment echter een strafworp. „Anders waren ze misschien toch nog zenuwachtig geworden”, meende Vink, hoewel Clarijs, net als hij bij Foreholte gewoon was, toen al met aardig wat reserves speelde.

De Schiedammer werd na afloop van het duel overigens met een Foreholte geluksonderbroek - net als de wat onverwacht vertrokken Wendy Smits - nog bedankt voor bewezen diensten. „Het was top om nog een bedankje van de meiden te krijgen. Maar ik heb niet uitgekeken naar deze wedstrijd. Het is voor mij niet leuk om van Foreholte te winnen. Hoewel ik het wel mooi vond om de meiden zo goed te zien spelen’’, vertelde Clarijs.

Ook Vink sprak van ’een goeie vuurdoop’. „We zijn een groot vriendinnenteam, maar de toekomst zal uitwijzen hoe goed we met verlies omgaan.” Van Hasselt vindt de term ’vriendinnenteam’ wat te zoetsappig. „Het is een open groep en de meiden zeggen elkaar echt wel de waarheid. Het is niet zo dat ze er wel vrede mee hebben om zo maar te verliezen. Ze hebben de drive om er elke week weer vol voor te gaan.”

Dat blijkt ook wel uit de felle ogen van Vink bij haar woorden: „We gaan er in ons eerste jaar in de eredivisie echt niet gelijk weer uit vliegen.’’

Zaterdag speelt de ploeg tegen Dalfsen. Van Hasselt: „Een mooie gelegenheid om weer veel speelsters te gebruiken, zodat die er tegen directe concurrenten ook kunnen staan.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.