Peurbakkentocht hangt in de lucht

Job Cohen liep ook mee in de optocht naar de Pieterskerk.

Job Cohen liep ook mee in de optocht naar de Pieterskerk.

Pink Meltzer bij haar gedicht in het Academiegebouw.

Pink Meltzer bij haar gedicht in het Academiegebouw.

De band Van Messing op bijzondere manier geschilderd.

De band Van Messing op bijzondere manier geschilderd.

De Stamgasten en vriendengroep Nou En samen op de foto.

De Stamgasten en vriendengroep Nou En samen op de foto.

Speciaal bier voor Nou En.

Speciaal bier voor Nou En.

1 / 5
Emile van Aelst
Leiden

Een van de leuke bijkomstigheden van een studentenstad als Leiden zijn de vele universitaire tradities. Afgelopen week vierde de universiteit haar 442-ste Dies natalis met een bijeenkomst in de Pieterskerk, waar diverse sprekers het woord voerden en een eredoctoraat werd uitgereikt.

Wat veel Leidenaars niet weten is dat voorafgaand aan de bijeenkomst de professoren en hoogleraren meelopen in het cortège vanaf het Academiegebouw naar de Pieterskerk. Het cortège is een soort universitaire taptoe, gezien het vrolijke zwaaien naar studenten boven Barrera en studentenkamers in de Kloksteeg.

De professoren en hoogleraren verzamelen in het Academiegebouw waar hun toga’s klaarhangen, daarna gaan ze voorafgegaan door de pedel in een lange stoet naar de Pieterskerk. Voor pedel Erick van Zuylen was het de eerste keer dat hij iedereen namens de universiteit mocht ontvangen en voor de stoet uit mocht lopen.

Gedicht

Voor de Leidse ’dichterette’ Pink Meltzer was het ook een bijzondere dag. Haar gedicht over de Dies natalis hing prominent in de hal van het Academiegebouw. Voorafgaand aan het cortège is het studentencortège met daarin leden en bestuursleden van de studentenverenigingen. Voorop liepen minervanen Lucia Aerden en Douwe Hylkema, direct gevolgd door oud-bestuurslid Venne Vrijburg van Augustinus. Tussen de hoogleraren veel bekende gezichten zoals oud-burgemeester en politicus Job Cohen, maar ook bijvoorbeeld onze Leidse Jos van den Broek en prefect van de Hortus botanicus, Paul Kesler. Een mooie traditie waar ik elk jaar op 8 februari graag naar ga kijken.

Verwarde mannen

De Nederlandstalige band Van Messing bestaat al heel wat jaartjes. Afgelopen vrijdag werd de nieuwste cd gepresenteerd in Muziekhuis Q-bus. Of het met de leeftijd van de bandleden te maken heeft, is niet helemaal duidelijk maar de titel van de cd ’Verwarde mannen’ roept toch vragen op. De Voorschotense kunstenares Sanne Bavelaar werd gevraagd of ze een schilderij in haar collectie had die de titel van de cd een beetje uitbeeldt en of ze die tijdens de cd-presentatie wilde presenteren.

Schilderij

Wie Sanne kent, weet dat ze niet van half werk houdt en zal niet verbaasd zijn dat Sanne haar geheel eigen invulling aan de vraag gaf. Vrijdagavond stond er een schilderij met daarop echt verwarde mannen. Ze had de bandleden op haar eigen humoristische wijze op het schilderij gezet. Drummer Coen Oldenkamp zit te breien, terwijl toetsenist Daan Andriessen piano op een barbecue speelt. Gitarist Ton Bavelaar heeft zijn gitaar verruild voor een groene krokodil en bassist Ed Swart speelt op een verkeersbord. Zanger Tjeerd Siersma heeft geen microfoon, maar de kop van een wurgslang in zijn hand. De vaste fotograaf was ook van slag, want die probeert op het schilderij alles vast te leggen met een verrekijker. Toen het schilderij onthuld werd waren de bandleden totaal verrast en in verwarring gebracht, waarmee de titel van de cd helemaal tot zijn recht komt.

Peurbakkentocht

Terwijl vrijdagavond de eerste sneeuw viel en het licht vroor, was op de Rijndijk in de Stevenshof de Peurbakkentocht het gesprek van de avond. De twee meest trouwe deelnemers aan de Peurbakkentocht zijn De Stamgasten en Vriendengroep Nou En. Van begin af aan beconcurreren ze elkaar op vriendschappelijke manier om met de mooiste en origineelste peurbak voor de dag te komen. Om te onderstrepen hoe goed beide clubs met elkaar omgaan, vierden ze vrijdagavond een feestje in het clubonderkomen van Vriendengroep Nou En. Lakenfeestorganisator Niles Raken was ook op het feest aanwezig en genoot van het enthousiasme en de geweldige stemming tussen de twee concurrenten. Op zo'n avond slaat bij mij de twijfel toe: wil ik nu nog een beetje winter of moeten we maar meteen doorgaan richting eind juni en de Lakenfeesten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.