Roeiduo Broenink en Knab kiest eigen weg

Hielke Biemond
Leiden

Het is een dappere beslissing. Na een teleurstellend seizoen besluiten Stef Broenink en Ruben Knab niet verder te gaan bij de roeibond, maar een eigen project te beginnen bij Njord in Leiden. Dat betekent een onzekere toekomst, geen bondsbegeleiding en misschien zelfs het verlies van hun A-status bij sportkoepel NOC*NSF.

Voor Leidenaar Broenink is de stap niet eens zo groot. Na een teleurstellend seizoen, waarin de pas derdejaars roeier zijn plek in de Holland Acht kwijt raakte, leek hij bij de roeibond op het tweede plan te zijn geraakt. ,,Als ik naar afgelopen jaar keek, had ik beter in Leiden kunnen blijven. Nadat ik was uitgeselecteerd – wat ook nog eens op een vervelende manier gebeurde – ben ik eigenlijk aan mijn lot overgelaten. Voor nu was ik in de B-groep ingedeeld, wat zou betekenen dat ik sowieso minder begeleiding zou krijgen. En met mijn nog beperkte ervaring heb ik die wel nodig’’, aldus de 24-jarige student Life, Science & Technology.

De keuze van Knab (26) is opmerkelijker. De Amsterdammer, die in 2012 nog verrassend vijfde werd in de vier-zonder-stuurman bij de Olympische Spelen, zou wél gewoon deel uitmaken van de zogenaamde A-groep. Knab had echter twijfels na twee teleurstellende jaren. Met de Holland Acht sloot hij bij de eigen WK op de Bosbaan een dramatisch jaar af met een achtste plaats. ,,Ik ben de laatste twee jaar fysiek stil blijven staan en heb niet de boot kunnen halen (de vier-zonder-stuurman die in 2013 wereldkampioen werd, red.) waar ik in had willen zitten. Dan moet je bij jezelf gaan nadenken of je wel goed bezig bent en of het programma bij je past.”

Succescoach

Grote rol in de keuze voor Leiden is weggelegd voor succescoach Lily Wabeke-Meeuwisse, die bij Njord onder een strikt regime een relatief kleine maar gemotiveerde trainingsgroep leidt. Beide roeiers moeten het hebben van hun fysieke talent en gedijen het best onder een zwaar trainingsprogramma, iets wat ze op de Bosbaan misten. Afgelopen weekend roeiden ze in Brugge nog meer dan 100 kilometer. Beiden genieten van de no-nonsens-cultuur bij de club aan de Morsweg en Knab roemt ook het trainingswater: ,,Je kunt hier misschien nog wel beter trainen dan in Amsterdam. Op de Schie is het heerlijk rustig.”

De roeibond reageerde aanvankelijk furieus op de plannen, maar is inmiddels enigszins bijgetrokken. Broenink: ,,We hebben geprobeerd uit te leggen dat we we denken dat wij er beter van worden. Hopelijk begrijpen ze dat.’’ Wel is de kans aanwezig dat hun A-status van het NOC*NSF wordt ingetrokken. Als onoverkomelijk probleem zien de roeiers dat niet. ,,Financiële motieven horen niet te tellen in topsport. We zijn er ook ooit gekomen zonder status’’, zegt Knab stellig.

Zondag roeien beide mannen bij de Hel van het Noorden in Groningen hun eerste wedstrijd in de skiff. Later dit seizoen zullen ze in de dubbeltwee starten. Beide krachtpatsers beseffen dat ze een risico nemen in een boottype waarin ze internationaal nog niet hebben gevaren. Knab: ,,Het is inderdaad een gokje, maar als het niet lukt weet ik zeker dat we er wel beter van zijn geworden en dat is het belangrijkste.’’

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.