Spoelen en stofzuigen na asbestbrand in Hazerswoude

Alle auto’s uit besmet gebied worden schoon gespoeld.© Foto Leidsch Dagblad

Liza Janson
Hazerswoude-Dorp

De dag na de brand in een koeienstal in Hazerswoude-Dorp wordt met man en macht gewerkt om de omliggende straten asbestvrij te krijgen. De straten moeten donderdagmiddag schoon zijn. Daarna volgen de tuintjes, daken en speeltuin. ,,In het ergste geval kan dat nog maanden duren’’, zegt asbestsaneerder Marco Kesselaar.

Een hevige brand legde woensdag de stal van boerderij Jacobs aan de Jan van Goijenstraat in de as. Een zwartgeblakerd karkas is alles wat er van over is. Omdat er asbest vrijkwam werden zo’n veertig omwonenden geëvacueerd.

Lees ook: Vijf vragen over: de risico’s van asbest bij brand

Esther Loomans-Van Bruggen was één van hen. Ze zat rond 10.00 uur met haar dochter in de tuin toen ze opeens werd overvallen door de zwarte rook. ,,Er dwarrelde van alles door de lucht en ik hoorde mensen roepen dat het asbest was. Ik dacht: dit is niet goed.’’

Lees ook: Hazerswoude-Dorp: ’Ik zie een trits brandweerlieden op- en aflopen’

Ze snelde naar binnen en sloot haar ramen en deuren. ,,Om 12.00 uur kwam de politie aan de deur om te vertellen dat ik weg moest.’’

Met haar twee kinderen is ze naar een vriendin gegaan, eind van de middag mocht ze weer terug naar huis. Haar tuin mag ze voorlopig niet in vanwege eventuele asbestdeeltjes. ,,Het is een beetje behelpen, maar wij hebben onze spullen en ons huis nog. Die boer heeft niets meer, dat vind ik veel erger.’’

Auto’s sproeien

Straten zijn afgezet met geel lint. Een man in een fluorescerend geel pak spuit de banden van een auto schoon met water. ,,We sproeien alle auto’s die uit besmet gebied komen’’, verklaart hij.

Lees ook: Opruimen asbest Hazerswoude-Dorp duurt nog twee tot drie dagen

Joop van Onselen en zijn vader leunen tegen een bouwkeet. Na iedere twee uur werk hebben ze een uur pauze omdat ze niet te lang in de witte pakken mogen rondlopen.

Ze werken bij asbestsaneerder Kesselaar Milieu Techniek BV en zijn vanaf 7.00 uur bezig met opruimen. ,,Met een man of vier, vijf lopen we naast elkaar op straat en rapen we deeltjes op of gaan we met een stofzuiger over de grond’’, legt Van Onselen uit.

Van buiten naar binnen

Eerst doen ze de straten en de opritjes naar de huizen. ,,Daar zijn we waarschijnlijk vrijdagmiddag mee klaar. Daarna doen we de speeltuin en de struiken. Ik weet niet hoelang we daar nog mee bezig zijn’’, zegt Van Onselen junior.

Ze werken van buiten naar binnen: eerst de straten die het verst van de boerderij liggen en dan stap voor stap richting de brandhaard. ,,Hoe verder je daarnaartoe gaat, hoe meer je tegenkomt’’, zegt Van Onselen senior.

Met grote passen en hardop tellend loopt een man door de straten. Hij is laborant bij PLM Lab en telt de meters om zo het gebied in te meten. ,,Ik doe de eindcontrole en geef het gebied vrij’’, legt hij uit. ,,Wij geven het laatste oordeel: is het veilig of niet?’’

Hij heeft al een paar straten vrijgegeven. ,,Nagenoeg alles is daar weg, maar het is eigenlijk dweilen met de kraan open. Door de wind kan het zo weer op straat waaien.’’

’Ramp’

Buurtbewoner Jacques Vertegaal maakt zich geen zorgen om de vrijgekomen asbest. ,,Er is een heel leger mee bezig. Ik heb vertrouwen in de deskundigen en de maanmannetjes.’’ Hij vraagt zich af in hoeverre de angst voor asbest overdreven wordt of niet.

,,Ik werkte bij een bedrijf waar asbestplaten gewoon werden gezaagd. Het is steeds duidelijker geworden dat het niet meer kan, maar in onze tijd was er geen mens die erover piekerde’’, zegt Vertegaal. Hij leeft mee met de getroffen boer. ,,Het is een ramp. Geef hem maar een bemoedigend woordje.’’

De eigenaren van de afgebrande boerderij willen op dit moment niet in de publiciteit. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De politie gaat niet uit gaat van brandstichting.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.