ZVL walst Utrecht plat

Iefke van Belkum nam ZVL bij de hand en scoorde vijf doelpunten.

Iefke van Belkum nam ZVL bij de hand en scoorde vijf doelpunten.© Foto Taco van der Eb

Reanne van Kleef
Leiden

ZVL is terug aan de top. Althans voorlopig. In een rechtstreekse confrontatie rekenden de Leidse waterpolosters zondagmiddag af met titelfavoriet UZSC. Daarmee nam ZVL meteen de koppositie over van de Utrechtsen.

De Leidse ploeg toonde geen enkel mededogen met UZSC. Na een kwart stond het al 6-0. Daarna speelde de ploeg van Tim van der Meer de wedstrijd solide naar 11-7.

ZVL was gretig en verdedigde scherp. UZSC daarentegen had veel moeite met de aanvallen van ZVL en was zelf ook niet zuiver in de afronding.

„Ik verwachtte zeker dat we hier konden winnen”, zegt Van der Meer. „Thuis spelen we altijd heel sterk. Maar ik had zeker niet gedacht dat het aan het begin van de wedstrijd zo makkelijk zou gaan en dat we op deze manier zouden winnen.”

Na de eerste periode benadrukte Van der Meer dat zijn team moest blijven aanvallen. „Met 6-0 win je nog geen wedstrijd. Je moet dan niet achterover gaan leunen.”

Echt spannend werd het niet meer in De Zijl. UZSC kroop in de tweede en derde periode iets dichterbij, maar wist het gat niet meer te dichten. „In de laatste twee periodes was het hard werken. Onze tegenstander ging veel druk zetten. Daardoor werd het zwaar. Maar dat hebben we goed gedaan. Verdedigend waren we vandaag ook sterk. Het zat potdicht en daar ben ik heel blij mee. Iefke van Belkum was ook weer erg belangrijk met haar vijf doelpunten.”

In de derde periode kreeg uitblinker Van Belkum snel twee persoonlijke fouten. Omdat ze bij een derde fout niet meer zou mogen terugkeren, was Van der Meer genoodzaakt haar kort te wisselen. „Gelukkig heeft ze daarna de wedstrijd wel kunnen uitspelen. Iefke heeft ook de ervaring om dat goed op te pakken.”

Zaterdag speelde ZVL al tegen ZV De Zaan. Ook die wedstrijd werd gewonnen. Met het oog op de topper van zondag kregen jonge spelers wat meer speeltijd en werd een aantal vaste waarden gespaard.

Volgende week speelt ZVL voor de beker, ook tegen UZSC. Dan zal het team uit Leiden weer scherp aan de start moeten verschijnen, want volgens Van der Meer wordt dat een heel andere wedstrijd. „We hebben vandaag een klein mentaal tikje uitgedeeld, maar we moeten ons niet rijk rekenen. Als je in de beker niet wint, lig je er gewoon uit. Beide ploegen zullen die twee wedstrijden heel anders in gaan.”

Met deze overwinning neemt ZVL de koppositie over van UZSC. Op zichzelf een knappe prestatie, maar het draait later in het seizoen allemaal om de play-offs. Van der Meer: „Het is mooi, maar dit zegt nog niet zoveel. Je wilt natuurlijk wel zo hoog mogelijk eindigen in de competitie om straks in de play-offs tegen de mindere ploegen te spelen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.