De Duivenvoordecorridor: einde van open landschap?
Op twee kilometer na zijn de Haagse en de Leidse regio aan elkaar vastgegroeid. Kassen in deze zogeheten Duivenvoordecorridor zijn bijna allemaal gesloopt en daar is gras voor in de plaats gekomen. Zelfs tijdens een fietstocht op een regenachtige maandagochtend genieten Stan Dessens uit Voorschoten en Leidenaar Hein Krantz volop van de vergezichten. Maar ze zijn bezorgd.
,,Van glas naar gras dreigt van glas naar steen te worden.’’ Ze doelen op de plannen van Voorschoten en Leidschendam-Voorburg voor de bouw van huizen. De gemeenten willen zo iets terugverdienen van de miljoenen die ze hebben uitgegeven voor de aankoop van kassen.
Dessens, zelf voorzitter van de Stichting tot Behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten, spreekt namens twaalf organisaties die nu actie voeren. Eén van die organisaties is de Stichting Horst en Weide, waarvan Krantz bestuurslid is.
De fietstocht begint in Voorschoten. Langs de Veurseweg trappen we richting Leidschendam. Twee gaspijpen herinneren nog aan de kassen die er in de twintiger, dertiger jaren kwamen. ,,Het zijn nu iconen in het open landschap’’, vindt Dessens.
Het regent en in de tunnel bij de Kniplaan verzamelen zich steeds meer schuilende fietsers. Snel wordt het droog en we zien Kasteel Duivenvoorde en de Kasteelhoeve. De landerijen rondom het kasteel blijven intact, weten Dessens en Krantz. ,,Daar zorgt stichting Duivenvoorde wel voor.’’
In Leidschendam, net over de grens met Voorschoten, steken we de weg over en komen bij het aan De Vliet grenzende gebiedje Oostbosch. De groene vlakte stond enkele jaren geleden vol met kassen, maar dreigt nu volgebouwd te worden met huizen. Zonde, vindt het tweetal. De 17e eeuwse schilder Jan van Goyen zou er net zo over denken. ,,Hij schilderde Oostbosch vanaf de Vliet. Het schilderij hangt in de Lakenhal’’, weet Krantz.
De tocht gaat terug naar Voorschoten. In het grensgebiedje Haagwijk worden al huizen gebouwd. Krantz en Dessens hebben dat niet tegen willen houden, omdat er wordt gebouwd in de stijl van de buitenplaats die er vroeger ook was.
We passeren kassen aan de Kniplaan die Voorschoten vanwege geldgebrek nog niet heeft aangekocht. Bij de monumentale Bollenschuur aan de andere kant van de Kniplaan staan we stil. ,,Kijk, hier richten we nu onze pijlen op’’, zegt Dessens. ,,Donderdag staat dit gebied Roosenhorst op de agenda van de politiek. Het gemeentebestuur maakt plannen voor de bouw van 4000 vierkante meter huizen. Wat veel mensen niet beseffen, is dat je daar ook nog de tuinen en wegen bij moet optellen. Het komt erop neer dat het hele gebied rondom de Bollenschuur wordt bebouwd. Als er zonodig gebouwd moet worden, doe dat dan tegen de bestaande bebouwing aan.’’
De twee slaken een zucht voordat ze weer op de fiets stappen om via de Horstlaan terug te keren naar het beginpunt. ,,Als dit plan doorgaat, betekent dat het einde van onze geliefde open Duivenvoordecorridor.’’
Donderdagavond raadsdebat
Sta tot 1 januari geen bebouwing toe in de Duivenvoordecorridor en zoek tot die tijd uit of er andere geldbronnen zijn. Dat is in een notendop het initiatiefvoorstel dat D66 donderdagavond doet. De partij hoopt dat de provincie, Europa of fondsen kunnen bijdragen, zodat het gebied tussen Voorschoten en Leidschendam groen kan blijven. Bovendien kan Voorschoten zijn spaarpot aanwenden.
Het college van B en W raadt het voorstel af. Als tot 2017 geen stappen meer kunnen worden gezet in de ontwikkeling van woningbouw, ontstaat vertraging en duikt de gemeente dieper in de rode cijfers, aldus B en W. Bovendien blijft het onzeker of er geld via andere bronnen loskomt.