Feestelijke onthulling putdeksel met marteltuig

1 / 3
Leiden

Leiden is een nieuwe winkelstraat rijker. Met de onthulling van een putdeksel openden wethouder Paul Laudy (VVD, bouwen) en projectontwikkelaar MRP gisterochtend de Catharinasteeg, die Aalmarkt met Breestraat verbindt.

Dat gekozen werd voor het putdeksel als openingshandeling, heeft alles te maken met het Catharina Gasthuis dat ooit op die plek stond en waarnaar de steeg vernoemd is. Op de putdeksels in de steeg zijn de Leidse sleutels, een martelrad en een zwaard afgebeeld.

Het ontwerp is ontleend aan een (in 1993) op de Lammermarkt opgegraven koperen ’St. Catharina gasthuisoordje’ uit 1573, een speciaal Leids muntje voor de armen dat maar een paar jaar gemaakt is. De afbeelding verwijst naar de Heilige Catharina van Alexandrië, die in het jaar 307 onder meer op een rad met scherpe messen gefolterd werd omdat ze niet inging op de avances van de Romeinse keizer Maxentius. Uiteindelijk werd ze met een zwaard onthoofd. In het Engels is het rad ook wel bekend als het Catherine wheel.

Kort na openstelling van de steeg gooide ook de grootste huurder H&M de deuren voor het eerst open. Enkele tientallen belangstellenden weerstonden de en regen om bij de eerste honderd klanten te behoren. Daarvoor lagen namelijk waardebonnen klaar. De andere huurders van de Catharinasteeg en omgeving trekken er de komende maanden in. Eind september, begin oktober wordt de feestelijke ingebruikname van het hele gebied verwacht.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.