Dwangverpleging geëist voor stompen agenten

© Foto: ANP

Aafke Schoenmaker
Oegstgeest/Den Haag

Luuk van S., die in september 2014 twee agenten en een GGZ-medewerker mishandelde, moet TBS met dwangverpleging krijgen. Dat eiste de officier van justitie in Den Haag donderdag.

De 23-jarige man uit Oegstgeest probeerde op 17 maart zelfmoord te plegen door van een viaduct af te springen. Daarom besloot het OM een aanvullend rapport op te stellen over zijn geestelijke toestand. Daarin schrijven deskundigen dat Van S. niet langer kan blijven wonen in zijn huidige kliniek (Rivierduinen), omdat de ’verleiding’ daar te groot is om zich te misdragen.

Omdat de man zwakbegaafd is en psychische problemen heeft, kan hij slecht met vrijheden omgaan. Met name zijn speedverslaving is een belangrijke reden om Van S. niet langer de straat op te laten gaan. Dat stelde de officier van justitie gistermiddag.

Al eerder werd Van S. overgeplaatst naar een kliniek met meer verplegend personeel, maar ook daar liep het uit de hand.

De advocaat van Van S. vindt celstraf en dwangverpleging een te zware maatregel. ,,Er zijn klinieken waar hij net zo veel beveiliging krijgt, maar niet levenslang vastzit. Want dat is vaak wat er gebeurt als je eenmaal in de dwangverpleging beland”, zegt ze.

De raadsvrouw vraagt de rechter om de straf te verminderen naar TBS met een aantal voorwaarden waar Van S. zich aan moet houden, en zonder een celstraf.

De Oegstgeestenaar gaf zelf aan dat hij de zitting moeilijk kon volgen. Hij is geschrokken van de eis. ,,Ik wil gewoon duidelijkheid en goede medicijnen”, zegt hij.

Volgens de officier van justitie gaat juist dwangverpleging hem die duidelijkheid bieden. ,,Bij TBS met voorwaarden krijg je soms wel twintig voorwaarden waar je je aan moet houden. Dat is voor de verdachte niet te overzien. Als je hem dat toch laat proberen, geef je hem geen goede kans.”

De zaak is een voortzetting van de zitting op 26 februari. Toen stond Van S. te recht omdat hij in 2014 twee agenten in het gezicht had gestompt. In 2015 bedreigde hij een medewerker van de GGZ-kliniek, waar hij op dat moment woonde, met een mes. Toen werd ook TBS met dwangverpleging geëist. De rechter doet 9 juni uitspraak.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.