Koopzondagen, nu ook in Rijnwoude

Redacteur Rijn en Veen
Rijnwoude

Winkels die met enige regelmaat open zijn op zondag. Het kan wettelijk al sinds 1996, maar in Rijnwoude wordt het nu pas geïntroduceerd. De gemeente wil er twaalf per jaar toestaan.

Dat plan leggen burgemeester en wethouders later deze maand voor aan de gemeenteraad. Vervolgens wordt samen met de plaatselijke ondernemersfederatie bepaald om de twaalf data het gaat. ,,Want we willen niet dat de ene winkel op zondag open is en de buurman niet’’, aldus wethouder Ferdinand Ketel. ,,Maar het kan wel zijn dat één dorpskern het wel wil en de andere niet.’’

Rijnwoude kán meer dan twaalf koopzondagen instellen, door bepaalde (winkel)gebieden als ’toeristisch’ uit te roepen. Hoewel een fors aantal gemeenten dat doet, vindt het Rijnwoudse college dat een oneigenlijk gebruik van de geboden mogelijkheid. ’Rijnwoude heeft onvoldoende toeristische aantrekkingskracht om een nog ruimere openstelling mogelijk te maken’, zo laat de gemeente in een schriftelijke verklaring weten.

De nationale sluitingstijdenwet is onlangs veranderd en bovendien kreeg de gemeente van supermarkt Jumbo en kwekerij De Bosrand aanvragen om op zondag open te mogen zijn. Dat vormde de aanleiding voor Rijnwoude om het onderwerp opnieuw te bekijken. Burgemeester en wethouders vinden het aantal van twaalf daarbij dus ruim voldoende. Het gaat in alle gevallen om een zondagopenstelling van 12 tot 18 uur.

Meer nieuws uit LD

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.