Bewegende kunst in Leids centrum

Theo de With
Leiden

Levende standbeelden, grote mobiles en driedimensionale tekeningen. In het Leidse centrum zijn zondag allerlei vormen van beweegbare kunst te zien.

Leiden is OPEN, de culturele zondag aan het einde van de maand, staat helemaal in teken van bewegende kunst. ,,Op verschillende pleinen in de binnenstad worden bezoekers met verrassende kunst geconfronteerd’’, zegt Jennefer Verbeek van de organiserende stichting Peen en Ui.

,,Het is het weekend van de Kunstroute. Bovendien is er zondag voor het eerst een rally met klassieke auto’s in Leiden. Erover nadenkend hoe we dat met elkaar kunnen verbinden, kwamen we op het idee van beweegbare kunst.’’

Roest

Op het Pieterskerkplein speelt Danny Molenaar een aantal keren de voorstelling ’Roest’. Een stalen staketsel verbeeldt het huis van een man en een vrouw en hun vastgeroeste relatie. De liefde laat het huis en zijn bewoners letterlijk op zijn kop staan.

De Beestenmarkt vormt het decor voor een enorm groot mobile. Het bewegende kunstwerk van vier meter hoog verrijst tussen 12.00 en 18.00 uur. Jennefer Verbeek had een nog groter mobile willen maken, maar die recordpoging is vanwege allerlei veiligheidsvoorschriften uitgesteld tot het voorjaar.

Standbeelden

Op de Vismarkt is een performance te zien van de Leidse kunstenares Esmee Hagens met levende standbeelden van Terra. Op het Stationsplein krijgt de Leidse illustrator Timit de ruimte om een driedimensionale tekening te maken.

Het Hooglandse Kerkplein wordt een openluchtatelier voor Leidse kunstenaars als Lambert Wouda, Julia van Adrichem, Gonda Lijbers, Esmee Hagens en de Handwerkstudio.

Leiden is OPEN, zondag 25 september, 12.00 tot 18.00 uur, binnenstad, Leiden, www.leidenisopen.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.