Raadsmeerderheid Voorschoten wil andere regeling huishoudelijke hulp

Marieta Kroft
Voorschoten

Een meerderheid van de gemeenteraad staat erop dat Voorschoten de huishoudelijke hulp anders organiseert. Niet de zorgaanbieder moet in overleg met de klant het aantal uren schoonmaak in huis bepalen, maar een onafhankelijke partij.

Een motie van het CDA, GroenLinks, D66 en de SP lag klaar om het gemeentebestuur opdracht te geven het systeem te veranderen. Maar burgemeester Pauline Bouvy-Koene heeft gisteren, kort na middernacht, de motie tijdelijk van tafel kunnen vegen. ,,Het is een verstrekkende motie, waarvan de gevolgen onvoldoende bekend zijn. Die zoeken we zo snel mogelijk uit en daarna kunt u de motie alsnog indienen.’’

De vier fracties hebben kritiek op het huidige systeem waarbij de zorgaanbieder 189 euro per maand, per klant van de gemeente krijgt, ongeacht het aantal uren dat er wordt schoongemaakt. Het enige criteria dat geldt, is een schoon huis. De uren bepaalt de zorgaanbieder in overleg met de klant. Met dit systeem heeft de zorgaanbieder er belang bij zo weinig mogelijk uren schoon te maken, zeggen de fracties. Ze gingen akkoord met het uitstel.

Volgens wethouder Inge Nieuwenhuizen voldoet het huidige systeem aan de regels en aan de wensen van de klant. Een onafhankelijke partij die uitzoekt hoeveel uren iemand krijgt, kost de gemeente al gauw 350.000 euro extra.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.