Bollenteeltareaal neemt licht toe

ANP

Erna Straatsma
Noordwijkerhout

Het bollenteeltareaal in de Duin- en Bollenstreek is de afgelopen drie jaar iets toegenomen. Dat meldt de Greenport Ontwikkelings Maatschappij (GOM) in haar jaarverslag over 2013.

Sinds de oprichting van de GOM, in 2011, is het ’eersteklas’ bollenteeltareaal met vijftien hectare toegenomen. Herstructurering van oude velden leverde vorig jaar een verlies van 1,8 hectare op, dat echter ruimschoots werd goedgemaakt met 8,7 hectare bollengrond. Anderhalve hectare hiervan is gerealiseerd door middel van het opruimen van ’verrommeling’, zoals verouderde bollenschuren en -loodsen.

GOM-directeur Onno Zwart vermoedt dat het totale bollenareaal nog meer is toegenomen, want alleen de zogenoemde ’eersteklas grond’ - geschikt voor hyacintenteelt - is in kaart gebracht. ,,In werkelijkheid is er wellicht meer bijgekomen.’’

De GOM heeft de opdracht om het bollenteeltareaal op peil te houden door middel van herverkaveling. Doelstelling is om 2625 hectare goede grond beschikbaar te behouden voor kwekers.

Uitbreiding van het bollenareaal is geen GOM-doel, maar een lichte stijging kan geen kwaad, denkt Zwart. ,,Het systeem leidt er kennelijk toe dat dit gebeurt. De economie en de ruimte kunnen het blijkbaar aan om door te ontwikkelen.’’ Op de langere termijn zal de hoeveelheid bollenvelden waarschijnlijk weer wat afnemen: ,,We hebben ook de opdracht om 600 woningen te bouwen, om geld te genereren voor innovatie van glastuinbouw en bollenteelt. Voor die huizen is ook ruimte nodig.’’

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.