Hutspot smaakt extra lekker voor KZ Danaïden

Michel van Gent sportredactie@leidschdagblad.nl
Leiden

KZ Danaïden kan met opgeheven hoofd Leidens Ontzet vieren. Het Leidse korfbalteam doorbrak op de valreep de omsingeling van ZKC ’19 en pakte met een krappe 13-12 overwinning twee dure punten in de strijd om handhaving.

Sporten gebeurt tegenwoordig steeds meer op zaterdag, ook bij het korfbal. KZ Danaïden behoort tot een selecte groep van zeven eersteklassers in ons land die nog op zondag spelen. Deze zijn bij elkaar ingedeeld, wat resulteert in korte uitstapjes naar Heerhugowaard en Utrecht én lange trips naar Oostwold, Rottevalle, Ruinerwold en Zuidwolde.

Naast deze reisperikelen heeft de nieuwe trainer Peter Jonker ook als taak een nieuwe ploeg opbouwen. Dat is bepaald niet eenvoudig, want met Christel van Lunteren, Lisa de Witt, Roy Christiaanse en Ferry Jansen is heel wat routine en schotkracht verdwenen. De vernieuwde selectie presteerde in de huidige veldcompetitie dan ook nog bescheiden met één overwinning en drie nederlagen. Bovendien raakte zij afgelopen donderdag ook nog eens Mike de Wit kwijt. Hij was met zijn doelpunten één van de steunpilaren van de nieuwe lichting, maar hij liep in de training een enkelblessure op, waardoor hij waarschijnlijk pas in de zaalcompetitie weer beschikbaar komt.

KZ Danaïden kon zich geen nederlaag tegen ZKC ’19 veroorloven, want in dat geval zou de ploeg als hekkensluiter aan het 3 oktoberfeest beginnen. ,,Wij gaan vandaag winnen of verliezen op inzet”, zo hield Jonker zijn spelersgroep voor vlak voor het beginsignaal. Zijn spelers voldeden ruimschoots aan deze oproep en hun strijdlust kon zelfs door de onophoudelijke regen niet geblust worden. Alleen bleek nogmaals dat het teamverband nog moet groeien, net als het scorend vermogen. Het waren de Leidse vrouwen die de wedstrijd glans en goals gaven, want de mannen scoorden hun drie strafworpen en ene veldgoal pas in het laatste half uur. Maar het zag er toch lang naar uit, dat de bezoekers uit Zuidwolde de twee punten naar Drenthe zouden meenemen, want zij bleven tot 10-12 het scoreverloop dicteren.

Met twee strafworpen herstelde Jasper van Kouwen eindelijk het evenwicht (12-12), waarna het echte vuurwerk in de slotminuut ontbrandde. Amy de Wit maakte uit een vrije bal haar zesde goal, maar in de tegenaanval forceerde de tegenstander nog een strafworp. Deze raakte twee keer de rand van de mand om vervolgens toch omlaag te vallen, zodat het 13-12 bleef. ,,Dit zijn gestolen punten, maar de hutspot zal straks extra smaken”, glunderde coach Peter Jonker, terwijl de zon eindelijk doorbrak. ,,Hier staat een blije coach. Ik ben hartstikke trots op mijn ploeg, ze hebben er zó hard voor gewerkt. Het was een hele aderlating dat Mike niet kon spelen, maar Chris (Nievaart, red.) heeft echt een goede invalbeurt gemaakt, hij heeft gespeeld als een wolf. Iedereen zegt dat we kwaliteit zijn kwijtgeraakt, maar deze groep is echt een eenheid. We gaan nog mooie dingen beleven.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.