Geen Leidse Zomerschool dit jaar

De Zomerschool in een voorgaand jaar.© Archieffoto: Taco van der Eb

Liza Janson
Leiden

Er is dit jaar geen Leidse zomerschool. Vanwege de teruggeschroefde subsidies ziet de organisatie geen mogelijkheid om de zomerschool, die zittenblijvers een kans geeft om alsnog over te gaan, aan te bieden. „Het is jammer, want het was een succesvolle zomerschool”, reageert projectleider Zoë Bos van Regionale ZomerschoolLeiden.

De Leidse zomerschool bestaat sinds 2015 en had hoge slagingspercentages. Vorig jaar ging 83 procent van de 44 deelnemers alsnog over. Toch ziet het universitaire instituut Iclon geen kans om ermee door te gaan. „Voor het tweede jaar op rij is de subsidie per leerling door het ministerie verlaagd”, verklaart Bos. De subsidie is volgens haar gedaald van 650 naar 450 euro per leerling.

Leerlingen volgden in de zomervakantie twee weken lang een vak om het cijfer op te krikken. Het Bonaventura College was een van de scholen die meedeed aan het project. „Het is jammer dat we het niet langer kunnen doorzetten. Maar kijk je puur naar de aantallen, dan is de schade enigszins beperkt”, zegt directeur Eduard Nagel. Vorig jaar deden een stuk of zes leerlingen van het Bonaventura mee aan de zomerschool.

Probleem aan het project is volgens hem dat het lastig is om resultaten over een langere periode te meten. Het is niet bekend of ze op een later tijdstip in hun schoolperiode wel blijven zitten. „Wil je het serieus doen, dan moet je het over een langere tijd meten en dat is nu niet mogelijk. In dat opzicht is het jammer dat het stopt.”

Ook het Vlietland College deed mee aan de zomerschool. „Het is jammer en een gemiste kans dat het stopt, maar aan de andere kant is het ook zo dat wij er zelf voor moeten zorgen dat onze leerlingen op tijd op het juiste niveau zitten”, zegt rector Koos van den IJssel. De school is daarom vier jaar geleden zelf begonnen met zogeheten TON-dagen (Terug Op Niveau-dagen). Na iedere toetsweek worden leerlingen die een onvoldoende halen, bijgespijkerd. „De zomerschool was een extra kans, er is nu een kans minder, maar dat zij zo.”

Het Andreas College in Katwijk haakte eerder al af omdat het in de voorjaarsvakantie zelf was begonnen met een lenteschool. Ook de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL) - waar het Bonaventura College en het Visser ’t Hooft Lyceum onder vallen - denkt daar nu aan. „De oorspronkelijke ideeën die ten grondslag lagen aan de zomerschool vinden we relevant”, zegt Nagel van het Bonaventura. „Alleen bij een zomerschool zit je in een situatie die niet meer te repareren is. Als je het een aantal maanden eerder doet, kun je lopende het jaar de reparatie in gang zetten.”

Ook het Iclon heeft het met de scholen gehad over een lenteschool. „Een aantal scholen is enthousiast, maar ook een aantal niet. Bijvoorbeeld omdat je uiteindelijk niet weet of het heeft gewerkt. Het is niet meetbaar. Ook speelt mee dat het in de voorjaars- of meivakantie moeilijk is om docenten te vinden”, zegt Bos.

Dat er dit jaar geen zomerschool is, hoeft nog niet het definitieve einde te van het zomerse bijspijkeronderwijs te betekenen. Bos: „De subsidieverstrekker bepaalt ieder jaar opnieuw hoeveel subsidie er wordt gegeven. Door nu een jaar te stoppen hopen we een signaal te geven aan de verstrekker.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.