Scum wil asielzoekers en jongeren bij elkaar brengen

Alieke Hoogenboom a.hoogenboom@hollandmediacombinatie.nl
Katwijk

Nicoline Kuyt, voorzitter van het jongerencentrum Scum, wil activiteiten opzetten voor zowel Katwijkse tieners als jonge vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum. Het moet de twee groepen dichter bij elkaar brengen.

,,Er is zoveel onrust over asielzoekers’’, legt ze uit. ,,De griezelverhalen op het journaal. Iedere vluchteling lijkt daardoor wel een terrorist of profiteur. Maar ook de negatieve berichten op Facebook. Scum wil een bijdrage leveren om die zorgen onder de jeugd weg te nemen en ze bewust te maken van de veranderingen in de maatschappij.’’

Het is slechts een idee, maar toen Kuyt het vorige week in de Katwijkse gemeenteraad voorstelde, werd er al enthousiast op gereageerd.

Andere religies

Kuyt heeft nog geen concreet plan, maar zit boordevol ideeën. Zo wordt er in Scum regelmatig gekookt met jongeren. ,,Dit kunnen we combineren met gerechten van kinderen uit het asielzoekerscentrum’’, zegt ze. ,,Daarnaast zijn er in het verleden kerkdiensten voor jongeren gehouden. Een informatieve middag over andere religies lijkt me wel wat. Dus geen dienst, maar ervaringen delen, zodat de jongeren met elkaar in debat kunnen gaan.’’ Ook muziek kan volgens Kuyt voor verbinding zorgen.

,,Niemand wordt bij Scum voorgetrokken, maar ook zeker niemand wordt achtergesteld’’, benadrukt ze. ,,Scum heeft zich altijd ingezet voor de belangen van minderheden in Katwijk. Dus ook de jeugd uit het azc. Zij hebben net als andere kinderen recht op een leuke vrijetijdsbesteding waarbij ze even uit de sleur worden getrokken en weer kunnen genieten van het jong zijn.’’

Gesprek

Ze hoopt dat de gemeente Katwijk, het Welzijnskwartier, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en andere jongerencentra in Katwijk willen meedenken over de invulling.

Huib-Jan Slings, voorzitter van JVC De Schuit, staat zeker open voor een gesprek, maar geeft wel aan dat De Schuit druk is met al bestaande activiteiten. ,,We willen ons nu liever focussen op de Katwijkse jongeren, maar ik sluit zeker niets uit. De Schuit heeft op dit moment geen beheerder die doordeweeks aanwezig is. Dat maakt het voor ons lastig’’, legt hij uit.

De Schuit krijgt er dit jaar de pilot ’sociaal beheer’ bij. Talentcoaching-jongeren en cliënten van zorginstellingen gaan taken in het jongerencentrum uitvoeren, zoals schoonmaken.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.