’Schrikbarend slecht plan voor parkeren in Leiden’

Binnert Glastra
Leiden

Een ’schrikbarend slecht plan’, maar Mart Keuning (ChristenUnie) en Erwin Duurland (secretaris wijkvereniging Raadsherenbuurt) vrezen dat het er toch gaat komen: betaald parkeren in de zogenaamde ’schilwijken’. Dat bleek woensdagavond in de uitzending van LD Politiek Live op de website van deze krant.

De belangrijkste reden om voor betaald parkeren te zijn, is voor Mart Keuning een persoonlijke ervaring. Zijn banden werden lek gestoken toen hij op de fiets een auto van een vriend in de Kooi leende. ,,Had je je auto hier maar niet neer moeten zetten”, kreeg hij toegebeten door een bewoner. Die dacht dat de fractievoorzitter van de ChristenUnie zo een vergunning, nodig om in het centrum een auto kwijt te kunnen, wilde ontlopen. ,,Het is geen juiste oplossing”, voegt Keuning eraan toe. Maar hij begrijpt waarom het bij sommige bewoners boven hun hoofd groeit. Ze kunnen nergens hun eigen auto kwijt omdat standsgenoten weigeren een vergunning te betalen.

De ChristenUnie is voorstander van betaald parkeren. Maar dit plan noemt hij ronduit slecht Zo willen collegepartijen de grenzen van de zones waarbinnen betaald moet worden, buiten de discussie houden. ,,Typisch”, noemt Keuning het. In dat slechte plan staan ook al geen uitzonderingen voor mantelzorgers en bezoekers en vrijwilligers van sportverenigingen die straks ook moeten betalen. Dus ging het terug naar de wethouder.’’

Schrikbarend

Keuning: ,,Als de gemeenteraad meer dan tien veranderingen moet aanbrengen om er een goed voorstel van te kunnen maken, dat vind ik wel schrikbarend. Dan had het college van burgemeester en wethouders gewoon met een goed voorstel moeten komen.” Dat ligt er nu nog niet, vindt ook Erwin Duurland, secretaris van de wijkvereniging Raadsherenbuurt.

Sterker: Duurland ziet helemaal geen probleem, laat staan draagvlak voor de oplossing: betaald parkeren. ,,Ondanks dat we naast een wijk grenzen waar een blauwe zone is ingevoerd.” En als betaald parkeren al een oplossing is, dan is er volgens Duurland ook helemaal niet met de wijk over gecommuniceerd. ,,Alleen het CDA heeft contact met ons gezocht.”

Duurland vindt de grenzen van betaald parkeren dan ook ’arbitrair’. Hij wil weten op basis van welke argumenten die zonegrenzen dan zijn vastgesteld. ,,Ik spreek niet tegen dat in een aantal wijken echt problemen zijn”, voegt hij daaraan toe. ,,maar voer eerst in deze wijken betaald parkeren in, evalueer en kijk of het daarna kan worden uitgerold.” Keuning: ,,In de Raadsherenbuurt had meer flexibiliteit gemogen.”

De ChristenUnie maakt zich wel hard om de kosten zo laag mogelijk te houden. ,,Investeren in een gebruiksvriendelijk betaalsysteem mag niet ten koste gaan van de prijs. Dat gaan we ook afspreken.” De partij wil daar geld voor vinden in de begroting. Ook als de beheerskosten hoger uitvallen dan nu blijkt uit de evaluatie van de blauwe zones. ,,Straks scant een parkeerwachter alle kentekens en dan zijn we klaar. En ja, dan wordt de privacy een nieuw thema.”

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.