'Meer Leidse coffeeshops nodig'

Een klant in een Amsterdamse coffeeshop koopt hasj. Foto: ANP

Tom Zonneveld
Leiden

Coffeeshops in Leiden draaien op volle toeren, maar desondanks wil de gemeente het aantal winkels nog verder terugdringen. ,,Er zijn te weinig coffeeshops in de stad’’, vindt Jack Stikvoort van de Leidse Vereniging voor Cannabis Detaillisten.

Stikvoort wil het onderwerp aankaarten tijdens het jaarlijkse overleg met de gemeente, waarvoor binnenkort een datum wordt geprikt. ,,We kunnen de druk nauwelijks aan’’, zegt hij.Teveel klanten is voor veel wiettenten problematisch, omdat hun voorraad uit niet meer dan vijfhonderd gram mag bestaan. Daarnaast trekken blowers vaak de buurt in om hun aangeschafte waar op te roken, wat soms tot overlast leidt. Ook zorgen te veel klanten tegelijk voor parkeeroverlast en verkeersdrukte. De gemeente laat echter weten achter het huidige beleid te staan.

Stampvol

Het is inderdaad druk in de meeste Leidse coffeeshops, tijdens een korte rondgang. Rijen van tien tot twintig klanten zijn geen uitzondering. Rookruimtes zitten stampvol. ,,Binnen voel ik me als een haring in een ton’’, zegt een anonieme blower, die maar in het park bij de Molen de Valk is gaan zitten.

Wietwebwinkel

Coffeeshopbon.nl, dat vorige maand van start ging, is een initiatief dat Leidse shops kan ontlasten. Iedereen uit de regio kan er wiet bestellen, die vervolgens wordt thuisbezorgd. ,,Uit deze omgeving krijgen we tientallen klanten per dag’’, vertelt oprichter Alexander. Hij geeft zijn achternaam niet, uit angst voor vervolging. Alexander hoopt dit te voorkomen, door gebruik te maken van een maas in de wet. ,,Wij verkopen geen wiet, maar waardebonnen die we vervolgens laten verzilveren. Daarna brengt iemand anders het product naar de klant.’’Omdat hij samenwerkt met wat hij ’goedgekeurde coffeeshops’ noemt, hoopt Alexander niet als drugsdealer te worden bestempeld. ,,De winkels verkopen de waren, een andere organisatie bezorgt, zonder reclame te maken. Iedereen moet zich legitimeren, dus minderjarigen krijgen niets. We voldoen aan de criteria voor het gedoogbeleid.’’Of de online-uitbater hiermee wegkomt, is nog niet duidelijk. ,,De handel in softdrugs wordt onder bepaalde criteria gedoogd en verkoop via een website voldoet daar niet aan’’, zo beargumenteert een woordvoerder van de gemeente. De Leidse Cannabisdetaillisten zitten met de kwestie in hun maag. ,,Het initiatief komt niet van onze vereniging, wij denken niet dat dit een oplossing is’’, zegt Stikvoort. ,,Maar voordat we een officiële mening hebben, moeten we eerst meer overleggen.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.