Werkstrafeis na hennepkwekerij

Cerberus/Hans Hemmes
Leiderdorp

Nadat hij in december 2013 werd opgepakt voor een hennepplantage in een flat aan de Merelstraat in Leiderdorp, hield Leidenaar Danny K. (28) de kaken stijf op elkaar. Hij maakte gebruik van zijn zwijgrecht.

Gisteren, drie jaar later, kwam hij tijdens de behandeling van zijn strafzaak bij de Haagse rechtbank alsnog met een verklaring. Hij beweerde in zee te zijn gegaan met hennepcriminelen om zijn ouders financieel te kunnen ondersteunen, bij wie hij inwoonde. Zijn vader had een verkeersongeluk gehad. Zoonlief hoorde toch een werkstraf van 120 uur eisen.

Op 18 december 2013 werden in een flat aan de Merelstraat in Leiderdorp 172 hennepplanten aangetroffen. De kwekerij zou vanaf april in bedrijf zijn geweest. De destijds bij zijn ouders inwonende Danny was huurder van de flat en betaalde gas, licht en water. Maar hij had er nog geen cent van terug gezien, zei hij. Hij zou de sleutels van de flat hebben ’ingeleverd’ bij een tussenpersoon, van wie hij de naam niet wil zeggen. „Die kwekerij was niet van mijn”, sprak hij in onvervalst Leids.

De rechter had moeite het nieuwe verhaal van de verdachte te geloven,,Drie jaar horen we niks en nu komt u hier mee.” Hij vindt het ook moeilijk te geloven dat de verdachte tot nog toe voor veel voor alle kosten opdraaide, maar niks ontving voor de hennepteelt. „U moet pissig zijn en u noemt toch geen namen. Wilt u hen niet achter een muurtje metselen ?.” Maar Danny zegt zelf te willen boeten voor ’de fout die ik gemaakt heb’.

De officier van justitie vond zijn verklaring ook niet overtuigend en eiste een werkstraf van 120 uur voor het meehelpen aan een hennepkwekerij. De verdachte knikte tevreden. „Ik wil er vanaf, dit eindelijk afsluiten.” De uitspraak is op 20 januari.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.